Lammkotletter med grönsaks- och bacongratäng och örtigt vitlökssmör

Lammkotletter med grönsaks- och bacongratäng och örtigt vitlökssmör

Foto: Robin Karlsson

Väl tillagade lammkotletter är svårslaget, och man behöver därför inte krångla till det särskilt vad gäller metod eller kryddning. Jag föredrar att bara steka dem som de är och tillsätta lite smör, örter och krossad vitlök till stekpannan och ösa kotletterna med smöret samtidigt som jag steker. Det är en klassisk metod för att tillaga kött, och det funkar perfekt för lammkotletter.

Till lammkotletterna gör vi en jättehärlig potatisgratäng som är spetsad med rotselleri, gröna bönor, bacon och vitlök, och den är verkligen enormt god. Nästan så pass god att man skulle kunna äta den bara som den är, men liksom, ett par lammkotletter gjorde ju knappast saken sämre. Jag valde att skära potatis och rotselleri i smala stavar, som i en Jansson. På så sätt matchar potatis och rotselleri de gröna bönorna till formen, vilket ger en bättre harmoni i rätten.

Utöver det har vi också lite vitlökssmör, för att så att säga smörja lammkotletterna med vid bordet, och lammkotletter och vitlökssmör är ju verkligen som gjorda för varandra.

Smaklig spis!


Lammkotletter med grönsaks- och bacongratäng och örtigt vitlökssmör

4 personer
1,5 timmar

Ingredienser:

  • 8 lammkotletter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 msk färska eller frysta provensalska örter (eller 1 tsk torkade)

Gratäng:

  • 600 g rotselleri
  • 600 g fast potatis
  • 150 g gröna bönor
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar

Vitlökssmör:

  • 1 stor vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 50 g smör
  • 1 msk hackade örter (frysta går bra)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk färska eller frysta provensalska örter (eller 1 tsk torkade)
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Strimla och stek bacon tills fettet smält ut och det blivit krispigt. Ta ur med hålslev och lägg i en liten skål. Skala och skiva vitlöken så tunt du kan och tillsätt till skålen tillsammans med grädde samt en rejäl nypa salt och peppar. Skala och skär potatis och rotselleri i smala stavar (som till Jansons frestelse) och skär topp och botten av de gröna bönorna. Blanda runt potatis, rotselleri och gröna bönor i en gratäng form och häll sedan gräddblandningen över. Sätt aluminiumfolie över formen och ställ in i ugnen. Ta bort folien efter 45 minuter och låt stå tills gratängen fått fin yta, cirka 15 minuter till.
  2. Under tiden: Salta köttet väl runt om och låt stå i minst 40 minuter innan steg 4. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
  3. Blanda ihop ingredienserna till vitlökssmöret.
  4. Värm en stekpanna (gärna gjutjärn) tills bokstavligen rykande het. Badda köttet torrt runt om med hushållspapper och stek sedan i lite matolja tills väl brynt på första sidan, cirka 1,5 minuter. Vänd köttet och tillsätt också 1 msk smör, 2 krossade vitlöksklyftor och 1/2 msk örter (1/2 tsk om torkade), och ös köttet med smöret samtidigt som du steker vidare tills köttet är härligt brynt på båda sidor. Lägg över på skärbräda för att vila och upprepa med resten av köttet.
  5. Servera köttet med gratängen och vitlökssmöret och ett fint glas rött vin.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Börje skriver:

    Hur många grader för gratängen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.