Lättlagat: Carbonara med rökt sidfläsk och brysselkål

Carbonara med rökt sidfläsk och brysselkål

Foto: Robin Karlsson

Carbonara är en så himla trevlig och enkel vardagsrätt som jag ganska ofta faller tillbaka på mitt i veckan när det är lite jäktigt. Denna variant innehåller rökt sidfläsk och brysselkål – en kombination jag har använt förut, och en riktig favorit verkligen!

Klicka här för att läsa lite mer om mina tankar om carbonara, eller gå direkt på receptet här nedan. Mängderna i receptet är angivna per person, av den enkla anledningen att jag oftast lagar carbonara till 1 eller 2 personer.


Carbonara med rökt sidfläsk och brysselkål

20 minuter

Ingredienser, per person:

  • Cirka 100 g pasta (okokt vikt)
  • 5 brysselkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 skivor rökt sidfläsk (eller bacon eller pancetta)
  • Olivolja att steka i
  • 1 äggula
  • 1 msk grädde
  • 1 näve finriven parmesan
  • Svartpeppar
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av när den är al dente men spara en kopp av pastavattnet.
  2. Ta bort de yttersta fula bladen på brysselkålen, ta bort den yttersta rotbiten, och kvarta dem. Skiva vitlöken så tunt du kan. Strimla eller tärna sidfläsket.
  3. Riv parmesanen och rör ihop med äggula och grädde i en liten kopp.
  4. Stek sidfläsket i lite olivolja på medelvärme i en stor stekpannan med höga rundade kanter. När det är mer eller mindre färdigstekt tillsätter du brysselkålen och steker vidare ett par minuter tills de har fått lite fin stekyta. Tillsätt vitlöken och stek i cirka 1 minut, tills den precis börjar ta färg.
  5. När steket är klart tar du pannan från värmen och tillsätter den avrunna pastan. Skaka runt innehållet, och när det slutar fräsa tillsätter du parmesanblandningen och cirka 1 dl pastavatten och skakar och kastar runt innehållet i pannan tills en fin sås har bildats och täcker pastan i ett tunt lager. Späd med mer pastavatten om det behövs.
  6. Häll upp på tallrik och mal svartpeppar över och ät genast.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.