Croque monsieur

Croque monsieur
Foto: Robin Karlsson

Croque monsieur, en riktig bistroklassiker som aldrig blir omodern. I stort sett är det ju bara en ost- och skinksmörgås, men med viss finess.

Jag föredrar varianten där man täcker smörgåsen med en sås mornay – en enkel ostsås baserad på en béchamel – och sedan gratinerar hela smörgåsen i ugnen. Detta är helt valfritt, men jag uppmuntrar er att testa det för det ger verkligen det där lilla extra!

Traditionellt ska det vara kokt skinka och gruyére-ost på en croque monsieur, men jag ser ingen anledning att hålla sig till traditionen här. Ta vilken skinka och vilken ost du vill! Med det sagt är gruyére supergott verkligen, och ibland behöver man en god anledning för att köpa en bit. Själv föredrar jag för övrigt rökt skinka, det funkar så sabla bra tillsammans med dijonsenapen bara.

Proffstips: Jag tycker det blir cirka 200 % godare om man låter skinkan ligga lite luftigt i smörgåsen, snarare än i ett kompakt lager. Därför föredrar jag riktigt tunna skinkskivor som jag sedan bullar ihop lite innan jag lägger dem på brödet, så de får lite volym.


Croque monsieur

2 smörgåsar
30 minuter

Ingredienser:

  • 4 skivor rejält bröd
  • Cirka 100 g tunt skivad skinka
  • 4–6 skivor ost
  • 2 msk dijonsenap

Ostsås:

  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Övrigt:

  • Smör att steka i
  • Cornichoner eller andra slags inlagda gurkor
  1. Börja med ostsåsen: Smält smöret i en liten kastrull och vispa ner mjölet tills inga klumpar återstår. Vispa in mjölken lite i taget och vispa ordentligt så du får en slät och fin sås. Låt sjuda några minuter under omrörning, ta sedan från spisen och rör ner osten tills den är helt smält och inkorporerad i såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt om det behövs. Ställ åt sidan medan du gör i ordning smörgåsarna.
  2. Sätt ugnens grillelement på 200 grader.
  3. Bred ett lager dijonsenap på varje brödskiva och täck två av dem med luftigt draperad skinka och ett par skivor ost. Lägg ihop bröden till två smörgåsar och stek dem i smör på medelvärme tills härligt gyllenbruna, cirka 4 minuter. Flytta runt smörgåsarna ganska ofta så får de en jämnare stekyta. Vänd smörgåsarna och stek på andra sidan till även den är gyllenbrun.
  4. Placera smörgåsarna på på en plåt klädd med bakplåtspapper, fördela såsen över smörgåsarna, och ställ in i mitten av ugnen tills såsen har blivit bubblig och gyllenbrun, cirka 7 minuter.
  5. Skär upp smörgåsarena och servera med inlagda gurkor.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *