Kycklingspett med currymango-coleslaw

Kycklingspett med currymango-coleslaw

Foto: Robin Karlsson

Tidigare under våren blev jag kontaktad av Lohmanders – ni vet de som gör färdiga såser på burk? – och de frågade om jag ville vara en av deras nya inspiratörer. De ville helt enkelt skicka ett urval av såser till mig, och sedan skulle jag klura ut ett recept där någon av såserna ingår. Jag var lite tveksam till en början då jag aldrig gjort något liknande samarbete förut, men jag tänkte att det kunde vara intressant att testa, så här ser ni resultatet.

Som bonus gav de mig också ett gäng digitala kuponger som jag kan dela ut bland er läsare, så klicka på bilden nedan för att få en kupong!

Lohmanders


Grillad kyckling hör ju verkligen sommaren till, säkrare sommartecken finns nästan inte, men en del tycker att det är svårt att lyckas med kycklingen och få den så där saftig och fin som man vill ha den.

Mina bästa tips för saftig kyckling är att för det första använda lårfiléer istället för bröstfiléer. De är inte lika magra, plus att de innehåller mer kollagen, vilket smälter under tillagningen och bidrar till en saftigare känsla.

För det andra är det viktigt att salta sin kyckling i god tid, minst 40 minuter i förväg men gärna upp till ett dygn innan du ska grilla. När man saltar kan man passa på att dränka in kycklingen i kryddor också om man vill ha någon särskilt smak på kycklingen.

Nedan följer ett recept på grillade kycklingspett, ganska neutralt men väldigt gott kryddade, serverade i bröd tillsammans med en härlig och extremt lättlagad curry- och mango- coleslaw.

Vilket bröd du använder är helt upp till dig, men jag föredrar antingen frallor (helst avlånga, så de matchar grillspetten) eller såna där fluffiga plattbröd med sesamfrön på som man kan köpa i persiska matbutiker (och då vika ihop bröden runt kycklingen som en klämma).

Smaklig spis!


Kycklingspett med currymango-coleslaw

4 personer

Aktiv tid: 45 minuter
Total tid: 1–24 timmar

Ingredienser:

 • 800 g kycklinglårfilé per person
 • 2 msk matolja
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 msk paprikapulver
 • Rikligt med färskmalen svartpeppar

Coleslaw:

 • 350 g kål (vitkål, savojkål eller salladskål, eller en blandning)
 • 100 g morot (1 mindre)
 • 1 liten rödlök
 • 3–4 msk ”Curry Madras & Mango”-sås från Lohmanders
 • 4 bröd

Övrigt:

 • 4 grillspett
 1. Dela kycklinglåren i cirka tre ungefär lika stora remsor, ungefär dubbelt så långa som breda. Blanda sedan salt, kryddor och olja i en liten skål eller kopp och häll det över kycklingbitarna i en stor skål och blanda runt ordentligt så marinaden täcker i ett jämnt lager. Låt stå i minst 40 minuter eller upp till ett dygn i övertäckt i kylen.
 2. Skiva kålen och löken så tunt du kan för hand eller med mandolin och riv moroten. Blanda med ett par matskedar Lohmanders ”Curry Madras & Mango”-sås tills du har en krämig men inte drypande kletig coleslaw.
 3. När kycklingen har legat i marinaden i minst 40 minuter trär du kycklingbitarna på spett genom att vika varje kycklingbit dubbelt så den blir ungefär kvadratisk och sedan trä igenom spettet genom hela den vikta kycklingbiten. Packa bitarna ganska hårt på spetten.
 4. Grilla över hög värme tills kycklingen är lite svedd i kanterna och helt genomstekt, cirka 12 minuter totalt (vänd så ofta du vill). Alternativt, förvärm ugnen till högsta värmen och placera spetten över en ugnsfast form (så spettens ändar vilar på formens sidor men själva kycklingen hänger fritt över formens botten) och stek i ugnen tills lite svedda och helt genomstekta, cirka 15–20 minuter (vänd minst 1 gång under tiden).
 5. Dra av kycklingen från spetten och placera i bröden och toppa med coleslaw.
 6. Servera!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.