Pannkakor med citron- och kanelkolasås

Pannkakor med citron- och kanelkolasås

Foto: Robin Karlsson

Helt vanliga svenska pannkakor är ju fantastiskt gott verkligen, och lite citron- och kanelkolasås gör dem knappast sämre.

Om du utesluter socker och vaniljsocker från pannkaksreceptet så är det ett utmärkt grundrecept som fungerar jättebra till t.ex. crepes. Samma sak med kolasåsen förresten, om du struntar i kanelen och ersätter den pressade citronen med vatten så har du där ett grundrecept på kolasås som du kan experimentera med bäst du vill.

Men, citron och kanel till pannkakor är alltså helt rasande gott. Det hela smakar nästan lite äppelpaj av nån anledning, och vem älskar inte äppelpaj?

För övrigt lagar jag oftast det här receptet till helgfrukost, lite som brunchmat liksom, med en kopp kaffe till. Och en bättre start på dagen får man leta efter.

Orkar du inte göra kolasås kanske du råkar ha lite hemgjort äppelmos hemma, och det är definitivt minst lika gott.


Pannkakor med citron- och kanelkolasås

8–10 st
Cirka 15 minuter

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 280 ml mjölk
  • 140 g mjöl
  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Extra smör att steka i

Citron- och kanelkolasås:

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • Några stänk kanel
  • 2 msk smör
  • 2 msk pressad citron
  1. Blanda ingredienserna till pannkakssmeten i en blender och pulsera ett par gånger och mixa sedan på låg hastighet i 10 sekunder eller tills smeten är helt jämn. Skrapa eventuellt ner sidorna med en slickepott om det fastnat mjöl där och pulsa blenderna en eller ett par gånger till så du får en jämn och fin smet. (Alternativt, vispa ihop ingredienserna i en skål.)
  2. Värm en stekpanna (gärna nonstick, 24–26 cm stor) på medelvärme, tillsätt en liten klick smör och låt den smälta helt. Lyft stekpannan från spisen och häll en skvätt smet (cirka 0,5 dl) i pannan samtidigt som du lutar pannan åt alla håll i en rullande rörelse för att sprida smeten i ett tunt, jämnt lager över hela stekpannan.
  3. Låt steka tills ovansidan ser torr ut, cirka 20 sekunder, och vänd sedan med en stekspade och stek andra sidan i cirka 10 sekunder. För över till fat och varmhåll i ugnen på 70 grader.
  4. Upprepa processen tills smeten är slut.
  5. Gör såsen genom att blanda socker och vatten i en kastrull på medelvärme. Rör då och då tills sockret har löst sig och blandningen är helt genomskinlig.
  6. Fortsätt koka men utan att röra tills färgen har blivit gyllene kolafärgad. (Rör inte, för det kan leda till klumpar, men eftersom de flesta spisplattor inte värmer helt jämnt kan du rotera kastrullen på plattan då och då).
  7. Ta kastrullen från värmen och rör ner kanel, smör och citron (se upp, det kommer ånga och stänka något).
  8. Servera pannkakor med varm kolasås.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.