Kyckling cordon bleu

Kyckling cordon bleu

Foto: Robin Karlsson

Vad tänker du på när du tänker på kyckling cordon bleu? Middagsbjudningar på 70-talet? Det är förståeligt. Jag tycker dock att kyckling cordon bleu förtjänar en comeback, för omodern eller inte så det är trots allt panerad kyckling fylld med ost och skinka, och det är i stort sätt omöjligt att inte gilla.

Kyckling cordon bleu är en sån där rätt som, trots att den egentligen inte kräver så värst mycket arbete, känns lite lyxig. Visst, du måste banka ut kycklingen (inte särskilt svårt eller jobbigt), och du måste trippelpanera i mjöl, ägg och ströbröd (lite jobbigare), men så farligt är det faktiskt inte. Sen är det bara att steka i lite matolja och så vips är det klart!

Jag har bytt ut det traditionella ströbrödet mot den japanska motsvarigheten panko – ett ströbröd som är lite grövre men samtidigt luftigare i strukturen, och det är verkligen supergott att använda till alla slags paneringar. Det borde inte vara nåt problem att hitta i välsorterade matbutiker nu för tiden, men lyckas du inte så går det jättebra att använda vanligt ströbröd också.

Jag har valt att servera kycklingen med en enkel sallad, men du kan givetvis servera precis vad du vill till.

Smaklig spis!


Kyckling cordon bleu

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 4 kycklingbröst, 150-200 g st
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 skivor lagrad ost
  • 4 skivor rökt skinka
  • Cirka 2 dl vetemjöl
  • 3–4 uppvispade ägg
  • Pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 hjärtsalladshuvuden
  • 200 g sojabönor (frysta eller färska, spritade)
  • En enkel vinägrett
  • 4 citronklyftor
  1. Placera ett kycklingbröst mellan två lager plastfolie eller i en stor fryspåse och banka försiktigt ut det tills det är jämntjockt, cirka 0,5–1 cm. Upprepa med resten av kyckligen.
  2. På varje kycklingbit: Stryk på ett lager dijonsenap och lägg på en skiva ost och en skiva skinka så de täcker halva kycklingbiten (skär till eller vik skinkan om det behövs). Salta och peppra över hela och vik sedan ihop och tryck till längs kanten. Vänd i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i ströbröd. Tryck till ströbrödet så det fäster ordentligt och se till att hela kycklingbiten är täckt (särskilt längs sömmen).
  3. Stek de panerade kycklingbitarna i lite matolja på medelhög värme tills vackert gyllenbruna på båda sidor, cirka 4 minuter per sida. Salta båda sidor medan du steker. Placera sedan på trippla lager hushållspapper i en ugnsform och varmhåll i ugnen på 100 grader medan du steker resten av kycklingen och gör klart salladen.
  4. Häll kokande vatten över bönorna och låt stå i några minuter och låt sedan rinna av ordentligt i durkslag. Dela tomaterna i mindre bitar och grovstrimla salladen. Bered en sats enkel vinägrett. Blanda bönor, tomater och sallad med vinägrett i en skål precis innan servering.
  5. Servera kycklingen med salladen och en citronklyfta.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.