Krabbpasta med smör- och citronsås

Krabbpasta med smör- och citronsås

Foto: Robin Karlsson

Krabba på burk går ju inte riktigt att jämföra med sin färska motsvarighet, men den har ändå sina användningsområden. Krabbröra till exempel (gudomligt på en nygräddad bagel – recept kommer förr eller senare), eller som här i en lyxig pastasås. Visst kan man göra det hela ännu lyxigare genom att använda färsk krabba, men burkvarianten fungerar faktiskt riktigt bra här, och i och med att det hela går väldigt fort att svänga ihop är det perfekt som vardagslyx!


Krabbpasta med smör- och citronsås

2 pers
15 minuter

Ingredienser:

  • 200 g tagliatelle
  • 2 burkar krabbkött, cirka 340 g totalt med vätska
  • 1 tsk kapris
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • Rivet skal och all saft från en citron
  • 80 g smör
  • 20 g parmesanost, fint riven
  • 1/2 kruka basilika, riven med händerna i mindre bitar
  • Svartpeppar
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Glöm inte att salta vattnet ordentligt.
  2. Placera krabba (inklusive vätskan från burkarna), kapris, vitlök, det rivna citronskalet (bara det yttersta gula) och saften från citronen tillsammans med smöret i en kall nonstick-panna med höga kanter och sätt plattan på medelvärme. Låt steka under omrörning eller skakning så att det bildas en sås som krabban, kaprisen, vitlöken och citronskalet får pochera i, cirka 7 minuter. Såsen kan se lite vattning och smörig ut, men det kommer bli fantastiskt när den blandas med pastan senare.
  3. När pastan är kokt häller du av pastan men sparar lite av vattnet i en kopp. Blanda pastan och det mesta av basilikan samt den rivna parmesanosten med såsen i såspannan, eller, om det inte får plats, i den urtorkade pastakastrullen. Mal över svartpeppar och blanda runt alltihop tills det ”sitter ihop”. Tillsätt nån matsked pastavatten om det ser lite torrt eller oljigt ut (stärkelsen i pastavattnet får fettet och vätskan att emulgeras till en len sås).
  4. Garnera med resten av basilikan och servera genast.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.