Grekisk kycklingfärslimpa med grönsaksröra

Grekisk kycklingfärslimpa med grönsaksröra

Foto: Robin Karlsson

En rolig, fräsch och ganska annorlunda variant på den klassiska köttfärslimpan. När jag tog med det som blev över till kontoret som lunchlåda var det någon som sa att det påminner om 70-talsmat, och det ligger något i det faktiskt. Ändå tycker jag att detta är en hyfsat fräsch och modern rätt, men det ligger nåt i kollegans kommentar ändå. Vi kanske kan kalla det en modern rätt inspirerad av 70-talets mat-estetik? Gott, enkelt, förhållandevis billigt och nyttigt är det i vilket fall!

Vill man kan man givetvis servera potatis eller ris till, men personligen tycker jag att det räcker gott med grönsaksröran.


Grekisk kycklingfärslimpa med grönsaksröra

4–6 personer
1 timme

Ingredienser:

  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 rågad tsk salt
  • Grovmald svartpeppar
  • 800 g kycklingfärs
  • 1 paket fetaost, smulad
  • 1 rejäl näve urkärnade oliver
  • 1 liten näve soltorkade tomater, finhackade
  • 2 små till medelstora auberginer
  • 2 små squash
  • 2 medelstora gula lökar, i tunna klyftor
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 burk hela konserverade tomater, handkrossade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkade oregano
  • Grovmald svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 160 grader och en stekpanna med höga kanter på medelhög värme på spisen.
  2. Häll ströbröd, mjölk, vitlökspulver, lökpulver, oregano, salt och peppar i en mindre skål och blanda ordentligt. Låt stå i 5 minuter. Under tiden smular du fetaost och hackar soltorkade tomater.
  3. Dela auberginer och squash i fyra delar på längden. Skär bort innanmätet från varje del och skiva sedan delarna i 1–2 cm stora skivor. Skala lök och vitlök, dela löken i tunna klyftor och skiva vitlöken tunt. Häll upp tomaterna i en skål och krossa dem med händerna.
  4. Stek aubergine, squash, lök och vitlök i olivolja i ett par minuter tills de fått lite färg och förlorat lite vätska. Häll på tomaterna, salta och peppra och strö över oregano. Blanda ordentligt och ta av från spisen.
  5. Häll kycklingfärs, fetaost, soltorkade tomater och oliver i en större skål. Häll i ströbrödsblandningen och rör ordentligt med en slev i flera minuter tills blandningen är helt homogen och är lite klibbig i strukturen.
  6. Gnid in en ugnsfast form med höga kanter med lite olivolja. Gnid in dina händer med olivolja, plocka upp färsblandningen och forma till en limpa i ugnsformen.
  7. Häll grönsaksblandingen runt om färslimpan i formen. Sätt en stektermometer i limpan och ställ in formen i ugnen.
  8. Vänd runt ytan på grönsakerna efter 20 minuter. Ta ut formen när termometern visar 66 grader. Dra på ugnens grillelement på 225 grader. När ugnen är varm vänder du runt ytan på grönsakerna en sista gång, ställ sedan in formen i ugnen igen och låt det hela få lite stekyta (pass på, för det bränns ganska snabbt om du inte är uppmärksam).
  9. Servera kycklingfärslimpan med grönsaksablandningen och kanske en brödbit och ett glas vin.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.