Isterband med dillstuvad potatis

Isterband med dillstuvad potatis

Foto: Robin Karlsson

Enligt vissa är isterband den enda svenska korven som inte riktigt har någon motsvarighet i andra länder, och därför kan anses var den allra svenskaste korven. Oavsett så tillhör den en av mina absoluta favoriter i det svenska köket.

Det är svårt att beskriva isterband för en som aldrig provat på ett sätt som låter gott. ”Det är en korv som är liksom lite grynig och lite syrlig”, ja ni hör ju själva. Men ni som vet, ni vet. Det finns inget som slår isterband.

Det kan skilja ganska mycket från märke till märke, och mitt förstaval är från Anderson & Tillman, men kan man inte få tag på deras isterband så duger Wurstmaster riktigt bra också. Får man inte tag på det heller så rekommenderar jag att man tar de dyraste man hittar, det brukar nämligen vara ett ganska linjärt förhållande mellan smak och pris på isterband.

Jag brukar oftast servera med dillstuvad potatis, av den enkla anledning att det är sinnessjukt gott. Ibland byter jag dillen mot pepparrot och får då pepparrotsstuvad potatis, vilket ni gärna får testa om ni vill för det är också väldigt gott.

Man kan också servera kokt potatis med såsen separat om man tycker det är kul, men jag föredrar att blanda ihop det i en stuvning.

Oavsett, finns det nåt bättre än isterband? Tror inte det.

Grattis till alla oss som har isterband, och smaklig spis!


Isterband och dillstuvad potatis

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

 • 500 g fast och fin potatis
 • 1 msk smör
 • 1 msk mjöl
 • 450 ml mjölk
 • 2 lagerblad
 • En rejäl nypa salt
 • Vitpeppar
 • 4 isterband
 • Dill
 • Senap
 • Rödbetor
 1. Skala potatisen och koka i välsaltat vatten tills de är precis genomkokta, cirka 15 minuter. Häll av vattnet.
 2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull eller gryta stor nog att rymma cirka dubbla mängden potatis. Vispa in mjölet ordentligt så det inte finns några klumpar och låt det steka under omrörning i någon minut. Tillsätt sedan lite av mjölken och vispa rejält tills du har en jämn smet. Vispa sedan in resten av mjölken. Tillsätt lagerblad och smaka av med salt och vitpeppar. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i cirka 10 minuter. Rör då och då.
 3. Skiva den kokta potatisen i centimetertjocka skivor.
 4. Stek isterbanden på medelvärme i lite matolja i en stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta, cirka 8 minuter.
 5. Rör ner dillen i såsen och vänd sedan försiktigt ner den skivade potatisen.
 6. Servera isterbanden med den dillstuvade potatisen, en klick senap och inlagda rödbetor.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.