Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

Foto: Robin Karlsson

Gå direkt till receptet

Kanske är det storleken, kanske är det fluffigheten, kanske är det det faktum att de flesta av oss är uppvuxna med svenska pannkakor till dessert (eller i vissa delikata fall till middag eller lunch) – kanske är det alla tre, men oavsett så är det någonting som gör amerikanska pannkakor så vansinnigt mycket lämpligare att servera till frukost eller brunch än svenska pannkakor (oavsett vad Ikeas frukostbuffé har för åsikt om detta).

Större än plättar men mindre än pannkakor; där någonstans har vi idealstorleken för amerikanska pannkakor, och detta recept är anpassat för cirka 6 stycken sådana. Jag har angett mängderna i receptet i både vikt och volym så det ska vara lättare att skala upp receptet om det behövs, för när det gäller kemi i köket vill man vara ganska noga med mängderna.

Om jag gör en sats av denna storlek brukar jag göra så att jag först smälter smöret i en kopp i mikron, sedan placerar en skål på en köksvåg, nollställer den, och pytsar i mjöl tills vågen läser 100 gram, för att sedan tillsätta i en tesked vaniljsocker, en tesked bakpulver och en nypa salt. Sen nollställer jag vågen igen och häller i mjölk tills vågen läser 100 gram, sedan knäcker jag ner ett ägg och häller i det smälta smöret, och sedan vispar jag raskt ihop det hela till en någorlunda jämn smet (man ska verkligen inte övervispa en sån här smet – ett par klumpar gör ingenting alls).

Hela affären är klar på ett par få minuter, och jag har producerat ett minimum av disk i och med att jag inte använt några måttsatser.

Skulle jag däremot skala upp receptet så det räcker till kanske 6 eller 8 personer skulle jag nog vara lite noggrannare med att väga vaniljsocker, bakpulver och salt, för annars blir det lätt obalans i proportionerna. Anledningen till att jag normalt väger mjölet även vid mindre satser är att mjöl kan variera upp till 50 % i förhållandet mellan vikt och volym, vilket innebär att 1 deciliter mjöl kan väga både 25 gram och 75 gram beroende på hur hårt packat mjölet är, och detta kan definitivt ställa till det för en.

Tänk också på att vara ute i god tid om du ska göra en större sats, för det är själva stekningen som tar tid. I en normalstor stekpanna får det plats cirka 3 pannkakor, så jag brukar räkna med ungefär 5 minuter per 3 pannkakor (om man bara steker i en panna det vill säga).

Lönnsirap och en smörklick är verkligen jättegott, och en riktigt klassiker, men i princip allt i form av frukt, bär, sylt, glass och så vidare passar utmärkt. Det är bara att gå loss!

En personlig favorit är hemgjort äppelmos och stekt bacon eller prinskorv. Äppelmos och fläskkött passar verkligen så himla bra ihop, även om det kan verka lite oortodoxt, och båda passar superbra till amerikanska pannkakor, så ge det gärna ett försök!


Amerikanska pannkakor

Cirka 6–8 pannkakor (räcker normalt till 2 personer)
Cirka 20 minuter

Ingredienser:

 • 100 g mjöl (knappt 2 dl)
 • 1 tsk vaniljsocker (cirka 4  g)
 • 1 tsk bakpulver (cirka 7 g)
 • 1 nypa salt (cirka 0,5 kryddmått)
 • 100 g mjölk (1 dl)
 • 1 ägg (ca 50 g)
 • 25 g smör
 1. Sätt ugnen på 60 grader.
 2. Placera smöret i en kopp i mikron och kör på högsta värme i 30 sekunders-stötar tills det är smält men inte brynt.
 3. Vispa ihop de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt de blöta ingredienserna och vispa tills det precis blivit en någorlunda jämn smet (ett par klumpar här och där gör inget alls).
 4. Värm en nonstick-panna på medelvärme och klicka ut smeten i jämna klickar. Stek tills undersiden har fått fin färg och det har bildats små håligheter på ovansidan av pannkakorna, cirka 3–4 minuter, och vänd dem sedan och stek tills du har bra stekyta på andra sidan, cirka 1 minut till (sänk värmen eller flytta pannan till och från plattan om undersidan får färg för snabbt).
 5. För över till ugnsfast fat eller form och placera på varmhållning i ugnen medan du upprepar processen tills smeten är slut.
 6. Servera med exempelvis en smörklick och lite lönnsirap, som på bilden, eller med dina personliga favorittillbehör (eller med mina favorittillbehör: äppelmos och bacon eller prinskorv!).

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Annika skriver:

  Testade precis dessa till frukost på dubbel sats. Jättegott! Barnen önskar sig detta till varje söndag nu. Tack för en bra genomgång av receptet, då vågade jag mig på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.