Kung Pao-kyckling

Kung Pao-kyckling

Foto: Robin Karlsson

Kung Pao-kyckling är väldigt vanligt förekommande på kinarestauranger världen över, och finns således i en sabla massa versioner som kan vara allt från gudomliga till knappt ätbara.

De sämsta versionerna har överkokta ingredienser i en tjock, tapetklister-liknande sås, och är riktigt osmakliga. De varianter jag föredrar å andra sidan har ganska lite sås, bara tillräckligt för att det precis ska täcka ingredienserna, och har perfekt saftig kyckling och knapriga grönsaker.

Receptet nedan innehåller några specialingredienser som svart kinesisk vinäger, sichuanpeppar, och shaoxing-vin. Vinägern kan ersättas med balsamvinäger och vinet kan ersättas med torr sherry, men sichuanpeppar är ganska unikt och därmed svårt att ersätta. Det går bra att utesluta, men resultatet blir liksom inte lika kul.

Sichuanpeppar har en citrusdoftande arom och en väldigt speciell domnande effekt på tungan som är väldigt njutbar, särskilt i kombination med lite hetta från chili (vilken går bra att utesluta om du inte gillar stark mat), och jag rekommenderar verkligen att du försöker hitta sichuanpeppar om du är sugen på att testa receptet. Det borde gå att hitta i välsorterade mataffärer och definitivt i asiatiska livsmedelsbutiker.

Som du ser om du läser anvisningarna nedan så går själva wokandet väldigt snabbt, så det är viktigt att ha förberett alla ingredienser i förväg. Du har definitivt inte tid att stå och hacka paprika samtidigt som du wokar kycklingen.

Har du bara ingredienserna i skafferiet är det här dock ett väldigt enkelt recept som går snabbt nog att laga att det passar utmärkt på veckodagar.


Kung Pao-kyckling

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

Kyckling:

  • 4 mindre kycklingbröst, i 2–3 cm kuber
  • 2 tsk shaoxing-vin (eller torr sherry)
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 nypa salt

Sås:

  • 1 msk honung
  • 2 msk svart kinesisk vinäger (kan ersättas med balsamvinäger)
  • 1 msk ljus soja
  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Övrigt:

  • 1 röd chili, finhackad (kan uteslutas)
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 röd paprika, i grova tärningar
  • 2 tsk finriven eller pressad vitlök
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 1 knippe vårlök (cirka 4 st), fint skivad på diagonalen
  • Cirka 150 g jordnötter
  • Matolja att steka i
  1. Blanda ingredienserna kycklingen i en skål och vänd runt tills allt är blandat och kycklingen har ett jämnt lager av marinaden. Låt stå.
  2. Blanda ingredienserna till såsen med en gaffel tills majsstärkelsen är helt utvispad.
  3. Värm en skvätt matolja en wok eller stor stekpanna med höga kanter på högsta värme tills oljan precis börjar ryka. Tillsätt chili och sichuanpeppar och stek under omrörning i 10 sekunder, tillsätt sedan kycklingen och stek vidare tills kycklingen inte längre är rosa på utsidan, cirka 1 minut till.
  4. Tillsätt paprika, vitlök och ingefära och stek i 10 sekunder. Tillsätt sedan hälften av vårlöken samt jordnötterna och stek i 30 sekunder till.
  5. Tillsätt såsen till pannan och stek under omrörning tills såsen täcker alla ingredienser i ett tunt lager och kycklingen är genomstekt, cirka 1 minut. Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock och stabbig.
  6. Servera med nykokt ris och strö över resten av vårlöken vid bordet.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.