Gräddstuvad laxpytt

Gräddstuvad laxpytt

Alla älskar ju pyttipanna (eller?), och även om variation visserligen är rättens grundstomme så kan man ibland behöva lite inspiration för att ta sig för att prova nya kombinationer.

Laxpytt är verkligen supergott tycker jag, och inte blir det sämre av att vi gräddstuvar den!

När man gräddstuvar en pyttipanna tillsätter man helt enkelt en skvätt vispgrädde och låter det hela koka ihop lite. Det är ett väldigt bra sätt att göra att det räcker lite längre än vanligt, och hela rätten blir också lite mer värmande och mysig. En sådan pyttipanna kallas för övrigt också för pytt Bellman, men eftersom dagens variant innehåller lax blir det ingen Bellman utan helt enkelt en gräddstuvad laxpytt!

Resultatet påminner mer om en lätt sås som bara täcker alltsammans lite snarare än t.ex. stuvad potatis eller så. Allt ska liksom bara bli lite krämigt och härligt.

Vi börjar med att salta laxen och låta den ligga och dra lite medan vi fixar med potatisen. Detta är inte strikt nödvändigt, men det gör att laxen håller ihop snäppet bättre när man steker den så jag rekommenderar att du gör så.


Gräddstuvad laxpytt

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 400 g lax
  • 10–15 fasta potatisar (ca 1 kg)
  • 2–3 gula lökar (cirka 400 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad dill (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  1. Tärna laxen i cirka 2 cm stora kuber, placera på tallrik och strö lite salt över. Låt stå tills vidare.
  2. Tvätta potatisen och tärna den sedan i cirka 1,5 cm stora kuber. Skölj i durkslag och placera sedan i mikrotålig skål (låt inte rinna av helt, vi vill ha med lite av vattnet). Mikra på högsta effekt i 5 minuter åt gången tills potatisen är i stort sett genomkokt, cirka 15 minuter totalt. Skaka runt potatisen mellan omgångarna. Skala och hacka löken och hacka dillen.
  3. Stek potatisen i lite matolja i en stor stekpanna, gärna nonstick, tills gyllenbrun och krispig runt om, cirka 10 minuter. Tillsätt löken och stek vidare under omrörning några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig. Strö över en nypa salt, rör runt, och för sedan över alltsammans till ett fat och ställ åt sidan.
  4. Torka laxen torr med lite hushållspapper och stek sedan i lite matolja i samma stekpanna som tidigare tills gyllenbrun runt om, cirka 4 minuter (den behöver inte vara genomstekt).
  5. För tillbaka potatis och lök till stekpannan och tillsätt grädden samt dillen och lite färskmalen svartpeppar. Låt koka ihop någon minut och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt eller peppar.
  6. Servera med dijonsenap och/eller riven pepparrot vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.