Enkel buljong med kyckling och grönsaker

Enkel buljong med kyckling och grönsaker

Foto: Robin Karlsson

En enkel buljong med kyckling och grönsaker – här med viss asiatisk touch – kan vara gudomligt gott, om det bara tillagas med lite extra kärlek och finess!

Det allra viktigaste är att varken grönsakerna eller kycklingen blir överkokta. Det enklaste sättet att åstadkomma detta är att koka kycklingen separat. För att ytterligare försäkra oss om att kycklingen blir perfekt sjuder vi kycklingbrösten hela, och dessutom väldigt försiktigt. Hur vet man när de är klara då? Genom att använda en sticktermometer.

Man kan så klart chansa, eller skära upp kycklingen efter en stund och kolla, men ärligt talat så slår inget en bra termometer. Om du inte har en så får du väl klara dig bäst du kan, men jag rekommenderar å det starkaste att köper en (t.ex. denna är både bra och prisvärd).

En annan liten finess är att först blanchera – det vill säga hastigt koka – kycklingen för att få bort orenheter från ytan på kycklingen innan vi sedan sjuder den i buljongen. Detta är valfritt, men genom detta lilla extrasteg får vi en mycket klarare buljongen i den färdiga soppan.

Om du har hemmagjord kycklingbuljong som innehåller så pass mycket naturligt gelatin att den stelnar till gelé i kylen så behöver du inte tillsätt pulvergelatin, men om du använder buljong från tärning eller flaska så bör du inte hoppa över detta. Det ger nämligen en väldigt härligt simmig konsistens till den färdiga soppan som är väldigt behaglig och känns nästan lite lyxig.

Profftips: Ett bra knep för att underlätta skalningen av pärllöken är att först skära av toppen på dem, sedan skära ett kors cirka 0,5 cm ner i löken, och sedan koka dem i cirka 30 sekunder och efter det skölja dem under kallt vatten. Då glider skalen av lätt som en plätt.


Enkel buljong med kyckling och grönsaker

2 riktigt stora portioner
1 timme

Ingredienser:

 • 1 liter kall höns-, grönsaks- eller umamibuljong (se anmärkning ovan)
 • 2 tsk pulvergelatin (se anmärkning ovan)
 • 2 kycklingbröst, ca 400 g
 • Ett par kvistar grön- eller svartkål, ca 80 g
 • 2 morätter, ca 150 g
 • 1 näve svamp (t.ex. ostronskivling), cirka 65 g
 • 6 st pärllökar, ca 80 g
 • 1 msk ljus soja
 • 1 tsk sesamolja
 • 1/2 msk svart kinesisk vinäger (kan uteslutas eller ersättas med torr balsamvinäger)
 • 1/2 msk risvinäger
 • Lite gräslök

Övrigt:

 • Sticktermometer
 • Finmaskig sil
 1. Blanda kall buljong med gelatin, rör om och låt stå i cirka 10 minuter innan steg 3.
 2. För extra klar buljong i den färdiga soppan (se anmärkning ovan receptet), koka upp en kastrull vatten och blanchera de hela kycklingbrösten i 30 sekunder. Häll sedan av vattnet och skölj kycklingbrösten under rinnande vatten.
 3. Placera kycklingbrösten i den kalla buljongblandningen, sätt plattan på medel och låt buljongen komma upp till cirka 70 grader (det ska knappt sjuda) och sjud försiktigt kycklingbrösten tills nått en innertemperatur på 65 grader, cirka 45 minuter. Plocka ur kycklingen och låt svalna på skärbräda. Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en ny kastrull.
 4. Medan kycklingen sjuder bereder du grönsakerna: riv bladen av kålen och grovhacka, skala morötterna och skär dem i ganska tunna sneda slantar, tvätta och kvarta svampen, skala och kvarta löken (se tips ovan receptet), och finhacka gräslöken.
 5. När kycklingen är klar kokar du upp de beredda grönsakerna (inte gräslöken, den sparar vi till garnering) i den silade buljongen. När allt är genomkokt men ändå lite al dente, efter cirka 13 minuter, tillsätter du soja, sesamolja och vinäger. Smaka av och justera med salt om det behövs.
 6. Skiva upp kycklingen i munsbitar, fördela mellan serveringsskålar, och slå den heta buljongen och grönsakerna över. Strö finhackad gräslök över och servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.