Rostbiffmacka med sallad på gröna bönor och pestomajonnäs

Rostbiffmacka med sallad på gröna bönor och pestomajonnäs

Foto: Robin Karlsson

Det här är en riktigt matig macka som duger fint som middag en varm sommardag, eller som medhavd lunch när som helst.

Det är bönsalladen som är stjärnan – bönor som är kokta så att de har precis lagom tuggmotstånd för att man ska kunna lägga på ett rejält lager utan att få kramp i käkarna, som smaksatts med rostade mandelspån, rödlök, och en ganska skarp vinägrett.

Sen rostbiff för lite köttig matighet, och så en fräsch pestomajonnäs som avslutning.

Man kan givetvis använda vilket bröd man vill, men jag föredrar att ta en hel limpa av något ganska luftigt vitt bröd, t.ex. klassiskt franskbröd, och sen dela hela brödet i en topp- och en bottendel, så man liksom gör hela limpan till en gigantisk macka, och sen delar man upp den i lagom många portionsbitar.

Det här receptet räcker till fyra hungriga personer som middag, eller kanske till sex lite mindre hungriga som en lättare lunch.


Rostbiffmacka med sallad på gröna bönor och pestomajonnäs

4 rejäla portioner

Ingredienser:

  • 400 g gröna bönor
  • 0,5–1 rödlök
  • Cirka 3 msk mandelspån
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Cirka 330 g rostbiff
  • Cirka 2 msk grön pesto
  • Cirka 2 msk majonnäs
  • 1 limpa luftigt vitt bröd, t.ex. franskbröd eller grekisk lantbröd
  1. Ansa bönorna och koka i välsaltat vatten i 5–10 minuter (beroende på storlek), tills de precis blivit lite mjuka och börjat tappa den klargröna färgen. Häll av och spola med kallt vatten tills bönorna är helt avsvalnade. Låt bönorna rinna av ordentligt så de är mer eller mindre helt torra och för sedan över till en stor skål.
  2. Skala och skiva rödlöken (skiva från rot till topp för bäst textur) och tillsätt till bönorna. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått lite färg och doftar gott (se upp, för de bränns lätt) och tillsätt även dem till bönorna.
  3. Blanda dijonsenap, vitlök, vinäger, olja och en nypa salt och peppar i en liten burk med lock och skaka tills helt homogent (alternativt vispa ihop i en liten skål) och häll över bönsalladen. Blanda runt ordentligt, täck med plastfolie och ställ i kylskåp i minst 40 minuter och upp till 1 dygn innan nästa steg.
  4. Blanda pesto och majonnäs i en liten skål. Dela brödet i topp och botten på längden (se anmärkning ovan receptet) och bred båda snittsidor med pestomajonnäsen. Lägg på ett luftigt lager rostbiff på bottenbrödet och täck sedan rostbiffen med bönsalladen. Lägg på toppbrödet och tryck ihop hela smörgåsen ordentligt.
  5. Dela brödet i 4 bitar och servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.