Grillade vietnamesiska fläskkotletter med pickles

Grillade vietnamesiska fläskkotletter med pickles
Foto: Robin Karlsson

De här fläskkotletterna marineras i vietnamesiska smaker – citrongräs, vitlök, fisksås – och grillas tills lätt svedda på utsidan och saftiga och fina på insidan. Det faktum att marinaden innehåller salt från både soja och fisksås samt socker gör att köttet löper mindre risk att torka ut under tillagningen.

Hela upplevelsen balanseras upp med syrligt fräscha och krispiga snabbinlagda grönsaker. Jag serverade ris som tillbehör, men nudlar är också ett bra alternativ. Eller varför inte trycka in kött och grönsaker i ett bröd och göra det hela till en portabel måltid?


Grillade vietnamesiska fläskkotletter med pickles

4 personer
Cirka 1,5 timmar

Ingredienser:

  • 800 g benfria fläskkotletter eller fläskytterfilé i cirka 1,5 cm tjocka skivor

Pickles:

  • 1 gurka
  • 1–2 morötter
  • 10 rädisor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad koriander (kan uteslutas)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 dl pressad lime
  • 0,5 dl asiatisk fisksås

Marinad:

  • 3 citrongräs
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 2 msk socker
  • 1 msk ljus soja
  • 2 msk olja
  • 3 msk asiatisk fisksås
  1. Börja med de inlagda grönsakerna: Halvera gurkan på längden och skrapa ur det vattniga innanmätet med en sked, och skiva sedan gurkan i 0,5 cm tjocka skivor. Skala, halvera och skiva morötterna något tunnare än gurkan. Halvera och skiva rädisorna i samma tjocklek som gurkan. Skala och skiva vitlöken så tunt du kan. Hacka koriandern.
  2. Blanda vatten, socker, lime och fisksås i en burk och rör tills sockret löst sig. Tillsätt sedan grönsakerna till burken, sätt på ett lock och skaka runt lite och låt sedan stå till servering.
  3. För marinaden: Kapa citrongräsen cirka 8 cm från roten och släng den övre delen, och ta sedan bort de yttre hårda lagren från citrongräset tills du kommer in till den ljusare, mjällare insidan. Skiva sedan citrongräset så fint du kan och för över till en mortel. Skala och skiva schalottenlök och vitlök så tunt du kan och tillsätt till morteln tillsammans med socker och peppar. Stöt och mal sedan alltihop tills en någorlunda slät kryddpasta bildats, och rör sen ner soja, olja och fisksås. (Du kan också blanda alla ingredienser i en matberedare och pulsera tills samma resultat är uppnått, men mortel är att föredra om du har möjlighet/ork.)
  4. Placera köttet i en stor återförslutningsbar plastpåse och häll över marinaden. Tryck ut så mycket luft som möjligt och stäng påsen, och massera sedan runt marinaden runt köttet så alla bitar täcks. Låt ligga i rumstemperatur i 30 minuter, och vänd runt köttet en gång under tiden (alternativt låt ligga i kylen i upp till 12 timmar).
  5. Medan köttet marinerar tänder du grillen. När kolen är askvita lägger du på grillgallret och låter det förvärma i 5 minuter med locket på. Skrapa sedan rent gallret och olja in det genom att doppa en bit hushållspapper eller en tygtrasa i lite matolja, greppa den med en grilltång, och stryka på oljan på grillgallret. Grilla köttet direkt över kolen tills de är lätt svedda på båda sidor och genomstekta men ej överstekta, 3–4 minuter totalt. (Alternativt kan du grilla på gasgrill eller steka i rykande het grill- eller stekpanna på spisen.)
  6. Servera med ris eller nudlar och de inlagda grönsakerna, och använd gärna inläggningsvätskan som sås.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *