Enkel chile verde (grön chili) i tryckkokare

Chile verde med mustiga svarta bönor, tortillas och ris 4 personer 1 timme Ingredienser: 1/2 msk hel spiskummin 1/2 msk hel koriander 1 kg fläskkarré, i 3-5 cm stora kuber 600 g grön paprika, urkärnad och grovhackad Valfri mängd grön chili, grovhackad (och urkärnad om så önskas) 250 g gul lök, skalad och grovhackad 3 vitlöksklyftor, hela skalade 1/2 msk fisksås 1/2 msk ljus soja 1 msk pressad lime 1 rejäl nypa salt 1 kruka koriander, finhackade blad och späda stjälkar (kan uteslutas) Bönor: 1 liten gul lök, finhackad 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad 1 tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad mald koriander 1 burk svarta bönor 1 msk pressad lime Salt och peppar efter smak Övrigt: Tryckkokare Nykokt ris Tortillas Limeklyftor Chile verde: Rosta spiskummin och koriander i en liten stekpanna eller kastrull tills de doftar rostat men inte bränt, cirka 30 sekunder. För över till mortel och mal till ett någorlunda fint pulver. Dumpa alla ingredienser utom koriandern i tryckkokaren och sätt den på hög värme på spisen tills det fräser i botten. Sätt på locket, låt tryckkokaren komma upp i högt tryck och justera värmen för att bibehålla trycket, och låt stå i 30 minuter. Släpp på trycket och ta av locket. Plocka ur köttbitarna med en tång och lägg åt sidan medan du mixar resten av grytan med en stavmixer (eller i blender eller matberedare). För sedan tillbaka köttet till grytan, tillsätt hackad koriander, rör runt och smaka av och justera eventuellt med mer salt eller pressad lime. Servera med bönor, nykokt ris, limeklyftor och tortillas (värm tortillas genom att doppa dem i vatten och sedan steka i stekpanna (gärna grillpanna) på medelhög värme i cirka 20 sekunder per sida tills vattnet ångat bort och den fått ett par brynta fläckar, och sedan slå in i en ren kökshandduk och upprepa med resten av bröden.) Bönor: Stek löken i lite matolja på medelhög värme under omrörning tills mjuk och något karamelliserad, cirka 15 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan bönor (med spad), pressad lime och en nypa salt och peppar. Låt koka upp och sedan småputtra tills tjockt och krämigt, cirka 15 minuter (rör då och då så det inte fastnar i botten). Smaka av och justera eventuellt med salt, peppar eller pressad lime.

Foto: Robin Karlsson

Chile verde är en otroligt enkel rätt, där vi i stort sett bara hackar upp lite ingredienser och dumpar ner i en tryckkokare, och när det kokat färdigt 30 minuter senare har vi en mustig och smakrik gryta med jättemört kött. Perfekt för stressiga vardagar, med andra ord! (Jag älskar verkligen tryckkokare!)

Chile verde betyder direktöversatt ”grön chili”, och är en kusin till klassisk chili con carne som blir grön tack vare grön paprika och grön chili. Oftast – liksom här – görs den på fläskkarré, men även kycklinglårfiléer funkar utmärkt.

Hur mycket och vilken slags chili du använder är helt upp hur stark du vill att din gryta ska vara, och ”lagom” stark för mig är 2-3 vanliga gröna chilifrukter, urkärnade, men det är som sagt högst personligt.

Ni som är vana användare av tryckkokare kanske reagerar på att det inte är någon vätska i receptet. Bryter vi inte mot en av kardinalreglerna för tryckkokning då? Nej, faktiskt inte! Eftersom vi har så pass mycket grönsaker – paprika och lök, främst – som avger vätska under kokningen så behöver vi faktiskt inte tillsätta någon ytterligare vätska. Fördelen med detta är att smakerna blir väldigt koncentrerade och mustiga.

Till grytan serverar vi härligt krämiga svarta bönor, och även detta recept är riktigt enkelt att lyckas med (och är perfekt att hinna sno ihop medan grytan kokar färdigt). Utöver bönor och gryta gillar jag att servera tortillas, nykokt ris och limeklyftor vid sidan, men det är upp till var och en.

Smaklig spis!


Chile verde med mustiga svarta bönor, tortillas och ris

4–6 personer
1 timme

Ingredienser:

 • 1/2 msk hel spiskummin
 • 1/2 msk hel koriander
 • 1 kg fläskkarré, i 3-5 cm stora kuber
 • 600 g grön paprika, urkärnad och grovhackad
 • Valfri mängd grön chili, grovhackad (och urkärnad om så önskas)
 • 250 g gul lök, skalad och grovhackad
 • 3 vitlöksklyftor, hela skalade
 • 1/2 msk fisksås
 • 1/2 msk ljus soja
 • 1 msk pressad lime
 • 1 rejäl nypa salt
 • 1 kruka koriander, finhackade blad och späda stjälkar (kan uteslutas)

Bönor:

 • 1 liten gul lök, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk torkad mald koriander
 • 1 burk svarta bönor
 • 1 msk pressad lime
 • Salt och peppar efter smak

Övrigt:

 • Tryckkokare
 • Stavmixer, blender eller matberedare

Servera med t.ex. nykokt ris, tortillas och limeklyftor.

Chile verde:

 1. Rosta spiskummin och koriander i en liten stekpanna eller kastrull tills det doftar aromatiskt och rostat men inte bränt, cirka 30 sekunder. För över till mortel och mal till ett någorlunda fint pulver.
 2. Dumpa alla ingredienser utom den färska koriandern i tryckkokaren och sätt på hög värme på spisen tills det fräser i botten. Sätt på locket, låt tryckkokaren komma upp i högt tryck och justera värmen för att bibehålla trycket, och låt stå i 30 minuter.
 3. Släpp på trycket och ta av locket. Plocka ur köttbitarna med en tång och lägg åt sidan, och mixa resten av grytan med en stavmixer (eller för över till blender eller matberedare och mixa där). För sedan tillbaka köttet till grytan, tillsätt hackad koriander, rör runt och smaka av, och justera eventuellt med mer salt eller pressad lime.
 4. Servera med bönor, nykokt ris, limeklyftor och tortillas (värm tortillas genom att en och en doppa dem i vatten och sedan steka dem i stekpanna (gärna grillpanna) på medelhög värme i cirka 20 sekunder per sida tills vattnet ångat bort och de fått ett par brynta fläckar, och slå sedan in dem en ren kökshandduk och upprepa med resten av bröden)

Bönor:

 1. Stek löken i lite matolja på medelhög värme under omrörning tills mjuk och något karamelliserad, cirka 10–15 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan bönor (med spad), pressad lime och en nypa salt och peppar.
 2. Låt koka upp och sedan småputtra tills tjockt och krämigt, cirka 10–15 minuter (rör då och då så det inte fastnar i botten). Smaka av och justera eventuellt med salt, peppar eller pressad lime.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.