Råraka med krämig savojkål och stekt lax

Råraka med krämig savojkål och stekt lax

Foto: Robin Karlsson

Den här rätten är på något vis i samma kategori som löjromstoast, men är mer av en måltid. Små portioner fungerar dock utmärkt som förrätt, men smakerna är sådana att det blir jättegott som huvudrätt.

Jag brukar göra råraka i en smörgåsgrill av panini-typ (alltså en sån här) istället för i stekpanna, av den enkla anledningen att det är bra mycket enklare. Man bara lägger i den rivna potatisen, klämmer ihop lite lätt, och låter det vara tills det är klart. Om man steker rårakor i stekpanna är det knepigaste momentet helt klart att vända dem, men det slipper man med smörgåsgrillen.

Om du inte har en smörgåsgrill är det bara att steka den rivna potatisen på medelvärme i smör tills gyllenbrun på botten, vända på rårakan genom att sätta en tallrik upp och ned över stekpannan och sedan vända både panna och tallrik samtidigt, och sedan låta rårakan glida ner i pannan igen, nu med den stekta sidan uppåt. Det tar ungefär lika lång tid som att steka i smörgåsgrill, men se till att du inte har för hög värme för då bränns den lätt innan den är genomstekt.


Råraka med krämig savojkål och stekt lax

2 personer som huvudrätt eller 4–6 som förrätt
40 minuter

Ingredienser:

 • 300 g lax
 • 700 g fast potatis
 • 35 g smält smör
 • 150 g savojkål
 • 2 dl créme fraîche
 • 1 näve hackad dill
 • Salt och peppar
 1. Skär laxen i stora kuber, lägg dem på en tallrik och salta dem runt om. Låt stå tills vidare.
 2. Tvätta och riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet (eller i matberedare), placera i en någorlunda ren kökshandduk och vrid ur så mycket av vätskan du kan. För sedan över i skål, blanda med smält smör samt rikligt med salt och peppar. Placera i smörgåsgrill eller stekpanna (se anmärkning ovan), platta ut till cirka 1,5 cm, och stek sedan på medelvärme tills gyllenbruna och genomstekta, cirka 15–25 minuter totalt.
 3. Strimla under tiden kålen i 1–2 cm breda strimlor. Placera i mikrotålig skål och klä skålen i plastfolie. Mikra på högsta värme i 3 minuter och ta bort plasten (akta dig för ångan). Placera i stekpanna på medelvärme tillsammans med créme fraîche, salt och peppar och låt koka ihop någon minut. Ställ åt sidan.
 4. Torka laxen torr med hushållspapper och stek sedan bitarna i lite matolja på medelhög värme tills gyllenbruna runt om och så genomstekta som du vill ha dem. Ställ åt sidan i pannan för att hålla värmen.
 5. När både lax och rårakor är klara ställer du tillbaka kålen på plattan, justerar eventuellt konsistensen med lite vatten, och tillsätter den hackade dillen.
 6. Servera genast, förslagsvis med ett glas torrt, iskallt vitt vin.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.