Lättlagat: Pasta med färsk tomatsås

Pasta med färsk tomatsås

Foto: Robin Karlsson

Har man tillgång till goda tomater – t.ex. om det är mitt i högsommaren då tomaterna i butiken faktiskt kan vara riktigt fina, eller ännu bättre om du odlar själv – är pasta med färsk tomatsås bland det godaste och enklaste du kan laga.

Allra bäst blir det med körsbärstomater. Dels brukar de vara godare än större tomater, och dels innehåller de mer pektin vilket ger en len och fin sås som inte känns vattnig.

Det bästa är också att det tar typ lika lång tid att göra som det tar för pastan att koka klart! Perfekt för lata sommarkvällar, det vill säga.


Pasta med färsk tomatsås

2 personer
15 minuter

Ingredienser:

  • 200 g pasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 msk smör
  • 400 g körsbärstomater (gärna plommon)
  • 2 msk hackad basilika
  • Ganska rikligt med salt och svartpeppar
  • Lite riven parmesanost
  1. Koka pastan 1 minut kortare än vad det står på paketet. Spara kokvattnet.
  2. Skiva vitlöken så tunt du kan. Stek på medelvärme i olivolja och smör i 3 minuter utan att den tar färg.
  3. Tillsätt tomaterna och stek vidare i cirka 6 minuter tills tomaterna helt kokat sönder och en sås har bildats (hjälp tomaterna lite på traven genom att trycka till dem med en träslev).
  4. Tillsätt basilika, salt och peppar och den kokta pastan. Rör och skaka pannan så allt blandas ordentligt. Tillsätt också en skvätt pastavatten och fortsätt röra tills en fin, len sås bildats.
  5. Ta pannan av värmen och riv över lite parmesanost och rör runt.
  6. Servera omedelbart i uppvärmda djupa tallrikar.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.