Svensk variant på lobster roll

Svensk variant på lobster roll

Foto: Robin Karlsson

En lobster roll är en snabbmatsrätt från New England i nordöstra USA, som består av en hummerröra som serveras i korvbröd – och ofta med chips eller pommes och saltgurka vid sidan – och är i allt väsentligt en väldigt enkel anrättning.

Hummer låter ju lyxigt, men eftersom hummerfiske är vanligt längs stora delar av New Englands kust anses det inte var riktigt så lyxigt som man kan tro. Att däremot göra en lobster roll i Sverige skulle kosta lite väl mycket, så därför använder jag kräftstjärtar i detta recept istället. De är visserligen inte gratis, men kostar heller inte skjortan, plus att de är lätta att få tag på året om och normalt håller både frysta och de i lag ganska hög kvalitet.

Exakt hur en äkta lobster roll ska se ut och hur den ska tillredas finns det nog inget riktigt svar på, utan de flesta har sin egen uppfattning. Dock finns det två huvudsakliga läger vad gäller själva röran: de som föredrar majonnäs och de som föredrar smält smör. Själv faller jag i det första lägret, varför detta recept innehåller majonnäs.

De flesta verkar också acceptera att man blandar ner finhackad selleri och/eller någon slags lök, men det ska inte vara för stora mängder, utan det är helt klart hummern –  eller i vårt fall kräftan – som ska ha huvudrollen. Detsamma gäller mängden majonnäs, det ska bara vara ett tunt lager som väldigt lätt binder samman skaldjursbitarna.

De allra flesta är också överens om att brödet ska stekas i smör och att det ska delas längs toppen, snarare än längs sidan som ett normalt korvbröd. Eftersom ej färdigskurna korvbröd är helt omöjligt att få tag på i Sverige så tycker jag inte det är något man bör ligga sömnlös över – ett normalt korvbröd duger fint. Dock får det gärna vara något större och av lite bättre kvalitet än den trista standardmodell som brukar förekomma vid korvgrillning. Numera brukar de flesta mataffärer ha ett par ”premiumvarianter”, så jag rekommenderar att du utforskar ditt lokala sortiment. (Personligen gillar jag Korvbrödsbagarns ”Brooklyn hot dog buns”)

Jag föredrar att steka brödet på snittsidan samt motsatta sidan, snarare än på toppen och botten, men det är helt klart en smaksak. Vad som däremot är säkert är att stekningen definitivt är värd den extra ansträngningen, för det gör verkligen enorm skillnad! Ha inte för hög värme, då bränns smöret, utan sänk värmen lite och låt det ta ett par minuter per sida istället. Fös runt bröden lite lagom ofta i det smälta smöret så får de en jämn och gyllene stekyta.

Om du gillar kräftstjärtar så rekommenderar jag verkligen det här receptet, för det är makalöst gott och väldigt enkelt att ro i hamn!


Svensk variant på lobster roll

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

 • 600 g kräftstjärtar
 • 3–4 selleristjälkar
 • 2 msk hackad gräslök (färdighackad fryst går bra)
 • 3–6 skedar majonnäs
 • En skvätt pressad citron
 • Salt och peppar
 • 4 korvbröd
 • Smör att steka i
 • Chips
 • Saltgurka
 1. Tina kräftstjärtarna om du har frysta, och oavsett om du har frysta eller inte: krama ur dem och låt dem sedan rinna av i sil eller durkslag tills de slutar droppa, minst 20 minuter.
 2. Strimla selleristjälkarna i 4 bitar på längden och skär sedan strimlorna i små kuber. Hacka gräslöken så smått du kan.
 3. Blanda avrunna kräftstjärtar, selleri och gräslök med ett par skedar majonnäs, en nypa salt, lite färskmald svartpeppar och en skvätt citron. Rör runt ordentligt. Tillsätt mer majonnäs om det ser torrt ut, men röran ska inte vara alldeles tung av majonnäs utan det ska bara vara ett tunt lager som täcker kräftstjärtarna.
 4. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar eller citron efter smak.
 5. Stek brödet på medelvärme i smör (jag föredrar att steka dem på sidorna snarare än på toppen och botten, men det är en smaksak) tills gyllenbruna på båda sidor, cirka 4 minuter per sida.
 6. Skeda i röran i bröden och servera med chips och saltgurka.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.