Bookmaker på Buddy’s

Bookmaker på Buddy’s

Foto: Robin Karlsson

I Alfred Suzannes La cuisine anglaise (1894) kan vi läsa – och jag parafraserar – att en bookmaker sandwich görs genom att man tar två stycken cirka två centimeter tjocka kantbitar av en engelsk formfranska, smörar skivorna, placerar en väl saltad och pepprad grillad biff mellan bröden, strör över riven pepparrot och brer på senap, knyter ihop hela kalaset, slår in det i smörpapper och placerar det mellan två vikter. När en halvtimme har gått har smörgåsen pressats ihop, och brödets inkråm har blivit mättat med safter från biffen utan att läcka i och med att man använde brödkanter istället för skivor från mitten av brödet.

Nu, så här 120 år senare, är vi nog fortfarande överens om att en bookmaker är en dubbelmacka innehållandes biff, pepparrot och senap, men jag tror det är rätt sällsynt att man får det som Suzanne skulle betrakta som en äkta bookmaker – och den smörgås som går under namnet bookmaker på Buddy’s avviker på ett par viktiga punkter, även för att vara en modern version.

För det första anar man bara smaken av pepparrot och senap, vilket i min bok är ett stort problem. Brödet är en hel delad ciabatta av grövre modell, vilket gör det helt omöjligt att ta en tugga av hela mackan. Man får istället plocka av det översta brödet och skära bitar med kniv och gaffel för att lyckas få i sig något.

Med detta sagt är det som serveras en riktigt god smörgås, och tillsammans med pommes och lite sallad en riktigt rejäl måltid. Den rejält tilltagna skivan ryggbiff i mitten smakar riktigt bra, även om den är snarare medium än medium-rare som jag beställde. Salladen är fräsch, pommes fritesen är klart godkända, och det serveras även med en liten skål coleslaw, vilket uppskattas, även om den var lite väl majonnästung för min smak.

Det är synd att de snålade så med pepparroten och senapen, vilket är det jag ser fram emot när jag beställer en bookmaker, men förutom det är det en riktigt bra och hyfsat rimligt prissatt måltid.


Pris: 155 kr

Adress
Dragarbrunnsgatan 53
753 20 UPPSALA

Kontakt
018-10 70 70
buddysirishpub.com
info@buddysirishpub.com

ÖPPETTIDER:
Mån–tis: 16–23
Ons–tor: 16–24
Fre–lör: 16–01
Sön: Stängt

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.