Höstig fläskfärsburgare

Höstig fläskfärsburgare

Foto: Robin Karlsson

Bättre än så är blir det knappast.

Här serverar vi alltså en fläskfärsbiff mellan två brödhalvor, och det som gör hela anrättningen så makalöst härlig är alla de godsaker vi också stoppar in däremellan. Från botten och uppåt:

Först, tunna grönkålschips som är nästan som friterade, och lite sådär småbrända i kanterna så den där riktigt härliga nötigheten kommer fram.

Sen, en snabbinläggning på rödlök och tunna äppelstavar, för lite friskhet och krisp.

Efter det kommer fläskfärsbiffen, och på den en chutney på rökt sidfläsk, lök och äpple. Så mustigt och mysigt – salt, sött, lite surt, och bara så himla gott verkligen.

Som det inte räckte så: ädelost, smulad över toppen av hela skapelsen.

Godare burgare får man verkligen leta efter.

OBS! Receptet nedan är för en person, men det går hur bra som helst att skala upp det till i princip hur många portioner man vill. Det viktigaste att tänka på då är att det är att grönkålen inte bör ligger i en stor hög i ugnen, utan den ska vara utspridd och i endast ett lager. Gör man mycket är det alltså bäst att göra i omgångar, men det tar ju ändå bara 3 minuter per omgång i ugnen så det är ingen större uppoffring.


Höstig fläskfärsburgare

1 person
40 minuter

Ingredienser:

Chutney:

  • 0,5 gul lök
  • 2 skivor rökt sidfläsk (eller bacon)
  • 0,5 äpple (gärna Royal Gala)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar

Snabbinläggning:

  • 0,25 röd lök
  • 0,5 äpple (gärna Granny Smith)
  • 1 nypa salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 stjälk grönkål
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • 200–250 g fläskfärs
  • Cirka 30 g ädelost
  • 1 franskbröd eller hamburgerbröd
  1. Sätt ugnen på högsta värme (över- och undervärme) och klä en plåt i aluminiumfolie.
  2. Chutney: Skiva den gula löken tunt. Finhacka det rökta sidfläsket. Skala, kärna ur och hacka äpplet i 1–2 cm stora tärningar. Stek fläsket i lite matolja på medelhög värme tills det mesta av fettet smält ut och det har börjat bli lite krispigt. Tillsätt lök och äpple och stek under omrörning tills löken är mjuk och har fått lite färg och äppelbitarna mjuknat till nästan mos, cirka 15–20 minuter. (Tillsätt en skvätt vatten då och då och det börjar bränna fast i botten.) Smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger och ställ åt sidan.
  3. Snabbinläggning: Skiva rödlöken tunt och skala, kärna ur och skär äpplet i tunna stavar. Blanda med en nypa salt i en skål och slå över vitvinsvinäger. Blanda runt med handen och massera löken och äpplet lite grann så saltet och vinägern går in ordentligt. Låt stå.
  4. Dra grönkålen från stjälken och riv i chips-stora bitar. Placera på den folieklädda plåten, ringla över lite olivolja och blanda runt så alla grönkålsbitar är klädda i olja. Fördela grönkålen jämnt i ett lager på plåten. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå tills kålen har blivit lite bränd i kanterna, cirka 3 minuter. Ta ut och ställ åt sidan.
  5. Värm en gjutjärnspanna på hög värme i ett par minuter tills den är bokstavligen rykande het. Ta fläskfärsen och forma en färsbiff som är lite större än brödet, utan att bearbeta färsen för mycket (du vill ha en relativt löst sammanhållen biff). Salta biffen väl runt om och stek i en skvätt olja i stekpannan tills den är väl brynt på båda sidor och knappt rosa i mitten, cirka 6–8 minuter totalt. Ta ur pannan och låt vila på tallrik under folie.
  6. Dela brödet och stek med snittytan nedåt i samma panna som du använde för färsbiffen tills lätt brynt, cirka 1 minut.
  7. Montera ihop komponenterna i följande ordning:
    Bottenbröd
    Grönkål
    Snabbinläggning
    Färsbiff
    Chutney
    Smulad ädelost
    Toppbröd
  8. Ät!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.