Kyckling tikka balti

Kyckling tikka balti

Foto: Robin Karlsson

Indisk mat har rykte om sig att vara svårt och komplicerat, men det behöver det inte vara! Visst, det är ganska många kryddor på ingredienslistan, men de flesta borde du redan ha hemma och de du inte har kan du gott köpa för det är bra kryddor som kommer till användning igen. I övrigt har jag försökt göra recept så enkelt som möjligt, så att vem som helst kan laga det, och det tror jag att jag har lyckats med – så ge det ett försök!


Kyckling tikka balti

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 2 gula lökar, finhackade
  • Matolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade/finrivna
  • 1 tumstor bit ingefära, finriven
  • 1 chilifrukt, skivad
  • 1 kanelstång
  • 3 lagerblad
  • 10 kardemummakapslar
  • 1 tsk garam masala
  • 1 nypa malda nejlikor
  • 1 rågad tsk mald spiskummin
  • 1 rågad tsk malda korianderfrön
  • 1 burk hela konserverade tomater, avrunna och grovhackade
  • 1 msk soja
  • 1 tsk koncentrerad kycklingfond
  • 500 g kycklingfilé, i stora kuber
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 tumstor bit ingefära, skuren i tunna stavar
  • 1 näve grovhackad koriander
  1. Salta kycklingkuberna lätt och låt dem ligga och dra medan du fortsätter med resten.
  2. Fräs den hackade löken i lite matolja tills den mjuknat ordentligt, men låt den inte ta för mycket färg, cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära, chili och övriga kryddor och fräs i 30 sekunder, tillsätt sedan tomaterna, sojan och kycklingfonden och låt det hela koka ihop ordentligt i cirka 8 minuter.
  4. Tillsätt kycklingen och yoghurten och låt det sjuda försiktigt tills kycklingen är genomkokt men inte överkokt, cirka 5 minuter (säkrast är att ta upp en bit och testa).
  5. Strö koriander och ingefärsstavar över grytan och servera med nykokt ris.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Susanne skriver:

    Jättegott men vi dubblerade såsmängden, burktomaterna och yoghurten, annars blev det lite för torrt.
    Men kommer absolut att göra den igen.

  2. Erik skriver:

    Skar sig. Varför?

    • Robin Karlsson skriver:

      På vilket sätt skar den sig? Om det var olja ovanpå såsen så är det helt normalt och i princip standard i indisk mat. Om det blev grynigt på något sätt så kan det vara att du kokade för hårt efter att du tillsatte yoghurten, eller för att det var för surt av någon anledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.