Lättlagat: Wok

Wok med kyckling, vårlök och paprika

Foto: Robin Karlsson

Wok är en jättebra vardagsrätt för det ingår liksom i rättens natur att det går raskt undan, och bara man ser till att den asiatiska avdelningen av skafferiet är välfylld så behöver man bara bry sig om vilka huvudingredienser man vill använda.

I det här fallet är det kycklingbröst, vårlök och paprika, men du kan gott ersätta kycklingen med vilket kött du vill, eller någon typ av tofu, eller för all del utesluta det helt och hållet. Vilka strimlade grönsaker du använder är också helt upp till dig, men se till att skära dem i lagom bitar så de steker klart snabbt.

Jag rekommenderar inte att ha fler än två strimlade grönsaker, och vill du bara använda en går det oftast jättebra. Man vill liksom kunna känna de olika ingrediensernas smak ordentligt utan att de tävlar med varandra om utrymmet.

När du har lagat ett sånt här recept ett par gånger kommer du förstå vad det går ut på, och då är det jätteenkelt att anpassa det helt efter eget huvud, men känner du dig det minsta osäker kan du följa receptet nedan.

Smaklig spis!


Kycklingwok med vårlök och paprika

2 pers + matlåda
25 minuter

Ingredienser:

  • 2 stora kycklingbröst, strimlade
  • 2 stora vårlökar, strimlade
  • 1 röd paprika, strimlade
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2-3 cm ingefära, riven
  • 1 chili, skivad (kan uteslutas)
  • 1 rejäl näve thaibasilika
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 lime
  • Jasminris
  • Matolja
  1. Strimla kycklingbröst, vårlök och paprika på diagonalen i cirka 1 cm breda bitar. Riv vitlök och ingefära och skiva chilin. Blanda soja, fisksås, sesamolja och ostronsås i en liten skål. Pressa ner halva limen och klyfta den andra halvan.
  2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna med runda kanter på hög värme och tillsätt en matsked matolja. Tillsätt kycklingen när oljan precis börja ryka lite och stek ett par minuter tills du har fått lite stekyta och köttet är mer eller mindre genomstekt (det kommer eftersteka lite, så oroa dig inte om det fortfarande är lite rosa). För över till en skål.
  3. Tillsätt en till matsked olja till stekpannan om det behövs och tillsätt vårlök och paprika när oljan precis börjar ryka. Stek hastigt tills du fått lite stekyta men grönsakerna fortfarande har lite krisp.
  4. Blanda ner den rivna ingefäran och vitlöken och stek i 30 sekunder. Tillsätt den stekta kycklingen och såsen du blandade ihop tidigare och stek ihop det hela någon minut.
  5. Ta stekpannan från värmen och blanda ner thaibasilikan och servera med nykokt ris med extra soja och limeklyftor vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.