Hemgjord plommonmarmelad

Hemgjord plommonmarmelad

Foto: Robin Karlsson

Hemgjord plommonmarmelad är verkligen supergott, och ett jättebra sätt att ta hand om plommonskörden på.

Jag har valt att smaksätta den med rosmarin, för det blir jättegott verkligen, men man kan givetvis utesluta rosmarin om man vill eller tillsätta andra smaksättningar efter humör.

Den här marmeladen är egentligen mer en sylt än en marmelad, men eftersom att jag tycker den är godast att använda som marmelad – det vill säga t.ex. på rostat bröd – så kallar jag den marmelad i vilket fall. Gränsen mellan sylt och marmelad är hur som helst ganska godtycklig!


Hemgjord plommonmarmelad

Cirka 1 liter marmelad
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 1 kg plommon
  • Cirka 4 dl socker
  • 1 kvist rosmarin
  • Eventuellt lite pressad citron
  1. Placera ett par skedar av metall i frysen. Kärna ur plommonen och grovhacka dem.
  2. Placera i kastrull eller gryta tillsammans med en kvist rosmarin och låt koka upp på medelvärme. Sänk värmen till låg och låt småputtra tills fruktköttet är mer eller mindre upplöst och en del av vätskan har kokat bort, cirka 30 minuter. Rör ganska ofta så det inte bränner fast i botten.
  3. Plocka ur rosmarinkvisten, tillsätt 3 dl socker och rör runt tills sockret löst sig helt och hållet.
  4. Skeda över en liten mängd marmelad till en av de frysta skedarna och lägg tillbaka den i frysen i några minuter tills marmeladen är helt kall. Smaka och kontrollera konsistensen (är den för rinnig behöver den koka lite till, är den inte tillräckligt söt tillsätter du mer socker, och om den är för söt kan du tillsätta en skvätt pressad citron för att balansera upp.) Justera efter behov och upprepa sedan skedtestet tills du är nöjd.
  5. När marmeladen är klar: för över den till riktigt väl rengjorda burkar, skruva på locket, och vänd burkarna upp och ned. Låt stå tills helt svala, förvara sedan i kylen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.