Test: Nya vegoburgare på Max

Max nya vegetariska sortiment

Foto: Max.se

Förra veckan lanserade Max tre nya vegoburgare, vilket gör att de nu har hela 6 stycken vegetariska alternativ på menyn (klicka är för att läsa mer på Max’ webbplats).

Förutom de 3 nya hamburgarna har de kvar den klassiska Greenburgaren samt den lilla vegetariska burgaren som ingår Green Maxbox, och som en del i den nya satsningen på vegetariskt lanserades också en ny sallad.

Vi har i detta test valt att fokusera på de totalt 4 stycken fullstora vegoburgarna:

  • BBQ Sandwich
  • Halloumi
  • Crispy Mexican
  • Greenburgare

BBQ Sandwich

BBQ Sandwich (foto: Max.se)

BBQ Sandwich (vegansk)

BBQ Sandwich består av ett friscobröd, BBQ Pulled Oumph!, rödlök, isbergssallad, jalapeños och majonnäs (äggfri).

BBQ Pulled Oumph! är ett riktigt bra vegoalternativ vad gäller textur och tuggmotstånd, och fungerar utmärkt tillsammans med övriga ingredienser. Den inlagda jalapeñon är frisk, stark och lite krispig, vilket tillsamman med salladen och framförallt rödlöken utgör en bra motvikt mot det intensivt söta och rökiga Oumph!:et.

Just intensiteten på BBQ-smaken gör dock denna burgare till en älska/hata-variant, för om man inte verkligen älskar intensivt söt och rökig BBQ-smak kommer man nog inte kunna äta mer än ett par tuggor. Men, om man inte ser detta som ett problem så är BBQ Sandwich en ganska solklart lyckad vegoburgare.

Betyg: 3/5


Halloumi

Halloumi (foto: Max.se)

Halloumi (lakto-ovo-vegetarisk)

Halloumiburgaren består av ett briochebröd, en jalapeñosalsa, en rund skiva halloumi, tomat, rödlök, isbergssallad och majonnäs.

Själva halloumibiffen är riktigt smaklig, med bra sälta och en fin mjölkighet. Jalapeñosalsan är väl den smaksättning som är tänkt att utmärka den här burgaren – utöver själva halloumin då – men den märks knappt alls, vilket gör att hela bygget blir ganska slätt smakmässigt sett. Det smakar helt enkelt hamburgare minus kött plus halloumi.

Detta kan man ju se både som ett plus och ett minus, för det beror ju verkligen på vad man är ute efter, och om man tar den för vad den är så är den riktigt god och det är inte svårt att tänka sig att denna går hem hos de breda massorna då den inte lider av några av de problem (smaklöshet, trist konsistens och textur) som vegetariska burgare ofta får dras med.

Jag skulle personligen rekommendera att använda halloumibiffen som substitut i det övriga sortimentet om du vill skapa din egen vegoburgare med lite mer särpräglad smak – dvs beställa till exempel en Grand Deluxe Triple Cheese fast med halloumi istället för kött (en Grand Deluxe Quadruple Cheese?).

Betyg: 4/5


Crispy Mexican

Crispy Mexican (foto: Max.se)

Crispy Mexican (lakto-ovo-vegetarisk)

Crispy Mexican består av ett briochbröd, pepper jack-ost, en kryddig bönburgare, rå skivad gurka, rödlök, isbergssallad och en ”spicy” originaldressing.

Själva bönburgaren är riktigt krispig och fin på utsidan och har väldigt fin smak. Dock går det ju inte att komma ifrån att den är gjord på bönor och därmed är väldigt mjuk och tuggmotståndslös på insidan, men detta vägs upp ganska genialiskt med hjälp av den råa skivade gurkan som tillför lite välbehövd krispighet i det hela.

Övriga pålägg är även de alldeles utmärkta, och burgaren som helhet är kryddig och välsmakande utan att vara alldeles för chili-stark.

Betyg: 4/5


Greenburger

Greenburger (foto: Max.se)

Greenburgare (lakto-ovo-vegetarisk)

Greenburgaren består av ett mörkt fiberrikt bröd, cheddarost, Greenburgare, tomat, rödlök, isbergssallad och originaldressing.

Den är vegoburgaren har enligt vår testpanel helt och hållet förlorat sitt existensberättigande i och med de nya vegetariska tillskotten på menyn. Själva burgaren smakar okryddat rotmos och de torra brödet är hästlängder sämre än både friscobrödet och briochebrödet (men så klart helt i linje med fördomen att alla vegetarianer också är hälsofreak).

Kort sagt helt värdelös.

Betyg: 1/5


Sammanfattningsvis kan vi säga att de 3 nya burgarna är riktigt välkomna, efterlängtade och värdiga tillskott på Max’ vegetariska meny, och de står även ganska god chans att gå hem även hos en icke-vegetarisk publik, särskilt halloumiburgaren.

Bra jobbat Max!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.