Hemgjord lime- och kokosglass utan glassmaskin

Hemgjord lime- och kokosglass

Foto: Robin Karlsson

Hemgjord lime- och kokosglass är kanske den enklaste glassen att göra, för det är i princip bara att blanda ingredienserna och ställa i frysen. Hemligheten är kokosmassan samt proportionerna mellan kokosmassa, socker och grädde, vilket gör att glassen blir krämig och mjuk även fast vi inte använder glassmaskin.

Kokosmjölk på burk ska bara innehålla två saker, kokos och vatten. Köp inte kokosmjölk som innehåller stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel eller några andra tillsatser. Inte för att det nödvändigtvis är något fel på sådana tillsatser generellt, men i det här receptet funkar det inte för vi vill nämligen kunna separera kokosmassan från vattnet, och det blir väldigt besvärligt om det finns tillsatser i kokosmjölken.

När du öppnar burken så kommer det vara ett tjockt lager med kokosmassa överst och under det en vattnig vätska, och det är den tjocka kokosmassan vi vill ha. Kokosvattnet kan du hälla ut i vasken, dricka upp eller spara till något annat.

När du har gjort det är det bara att tillsätta lika delar socker och grädde, samt en halv del pressad lime och rivet limeskal. När jag säger lika delar menar jag i vikt, så du kommer behöva en köksvåg. En burk kokosmjölk kan innehålla allt från 120 till 200 g kokosmassa, varför det blir bäst om du väger kokosmassan efter att du separerat den från kokosvattnet och utifrån det räknar ut hur mycket socker, grädde och lime du behöver tillsätta.

Hur mycket saft en lime innehåller kan också variera väldigt mycket, men 2 lime per burk kokosmjölk är ett bra riktmärke. Med detta sagt rekommenderar jag att du också har en flaska färdigpressad lime till hands om dina limefrukter inte levererar så mycket saft som du behöver.

Lycka till!

Obs! Vissa kanske tycker det är märkligt att jag angett flytande ingredienser i vikt, men det är faktiskt enklast att göra så i just det här receptet. På så sätt kan du tillsätta även de flytande ingredienserna direkt utan att behöva smutsa ner en mätkopp i processen. Men, om du hellre vill mäta upp grädde och pressad lime i en mått kanna kan du givetvis göra det, för 1 dl grädde eller lime väger nästan precis exakt 100 gram, så omvandlingen är inte särskilt svår.


Hemgjord lime- och kokosglass

1 sats, cirka 1 liter

Aktiv tid: 20 minuter
Total tid: Cirka 4 timmar

Ingredienser:

  • Kokosmassa från 2 burkar kokosmjölk
  • Lika mycket socker som kokosmassa, i vikt
  • Lika mycket grädde som kokosmassa, i vikt
  • Hälften så mycket pressad lime som kokosmassa, i vikt (cirka 4 limefrukter)
  • Rivet skal från limefrukterna

Övrigt:

  • Köksvåg
  1. Placera en kastrull på en köksvåg och nollställ vågen. Öppna kokosmjölken och separera försiktigt kokosmassan från vätskan och för över den till kastrullen och notera vikten. Tillsätt lika mycket socker och lika mycket grädde.
  2. Riv skalet från limefrukterna och pressa sedan ut så mycket saft du kan ur dem, och väg sedan saften. Väger den mindre än hälften av vad kokosmassan vägde tillsätter du pressad lime från flaska.
  3. Sätt kastrullen på låg värme och rör eller vispa tills sockret har smält och du har en helt slät blandning. Ställ åt sidan och rör ner den pressade limen och det rivna limeskalet.
  4. För över till plastbytta med lock och ställ i frysen tills det stelnat, cirka 3–4 timmar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.