Hemgjord hot sauce

Hemgjord hot sauce

Alla foton: Robin Karlsson

Jag älskar inte bara såser utan även stark mat, och då kan ni ju gissa hur jag känner inför starka såser. Receptet nedan är en stark sås av tabasco-typ, alltså en sådan som man snarast använder som krydda. Den är galet enkel att göra, går att variera i all oändlighet, och kan användas till i princip allt.

Den här såsen går att variera på väldigt många vis. Till att börja med påverkar valet av chili väldigt mycket. Vill du ha en starkare eller mildare sås är det bara att välja starkare eller mildare chili. Du kan också byta ut en del av chilin mot paprika om du är orolig för att såsen blir för stark. I och med att såsen som sagt används mest som krydda så kan den gott vara rätt stark tycker jag, men det gör man ju som man vill med. Man kan även byta ut en del av chilin mot squash eller aubergine.

Min egen favoritvariation är dock att rosta chilin, löken och vitlöken i ugnen istället för att koka den (180 grader, ca 30 min), och då vänta med vinägern, saltet och vattnet tills mixningen. Resultatet blir en betydligt tjockare och sötare sås, med mer karaktär. Det drar liksom lite åt ketchup/BBQ-hållet, och är otroligt gott.

I övrigt är ju såsen nedan helt okryddad, och vill man så kan man ju använda i princip vilka kryddor man än känner för, vad helst man tror blir gott.


Hemgjord hot sauce

Cirka 250 ml
Aktiv tid: 30 minuter
Total tid: 3 dagar

Ingredienser:

 • 500 gr chilifrukt, valfri sort (på bilderna använder jag vanlig röd spansk peppar)
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 150 ml vitvinsvinäger
 • 100 ml vatten
 • 1 tsk salt

Utrustning:

 • Blender, matberedare eller stavmixer.
 1. Skölj chilin, skala löken och vitlöken och dela allting lite grovt i mindre bitar. Använder du stavmixer bör du göra rätt små bitar, annars går det bra att kvarta löken och dela chilin i tre delar (du behöver inte rensa chilin, jag använder alltid hela chilifrukter med stjälk och allt).
 2. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i ca 5 minuter tills allting har mjuknat något. I och med att vätskan inte täcker bör du röra om då och då, och gärna använda lock.Hemgjord hot sauce
 3. Mixa slätt, häll på burk med tätslutande lock och låt stå i kylskåp i tre dagar.
 4. Nu är det dags att sila såsen. Du kan använda vilken metod du vill, men metoden påverkar resultatet ganska mycket. Vill du ha en tunn, tabasco-liknande sås silar du genom silduk, och vill du ha en tjockare sås med lite mer kropp (som jag gör här) kan du sila genom finmaskig metallsil. Ju mer du pressar på såsmassan desto mer fruktkött slinker igenom och desto tjockare blir din sås.
 5. När den är silad är det bara att hälla upp på flaska. Sterilisera flaskan och locket innan så håller såsen längre. Det gör du enklast genom att antingen lägga alla flaskor och lock i en rengjord diskho och täcka med kokande vatten (se till att flaskorna även fylls med vatten),  alternativt kan du lägga dem i en stor kastrull och koka alltsammans i 10 minuter, eller så kan du lägga burkar och lock på en plåt och ställa in i ugnen i ca 100 grader (om locket är av plast är det säkrast att använda diskho-metoden).Hemgjord hot sauce
 6. Färdigt!

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Fred skriver:

  Hej!
  Jag är på jakt efter flaskor likt den du har på bilden för att förvara egengjord hot sauce i. Tänkte kolla vart du köpt dina? Eller har du kanske återanvänt flaskan från en köpt sås? Tacksam för svar!

  • Robin Karlsson skriver:

   Hej! Jag har återanvänt en gammal flaska så jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Men säg gärna till om du hittar några bra flaskor nånstans!

   • Fred skriver:

    Hej!
    Ok tack för svar! Jag lyckas inte hitta några specifikt för hot sauce som man kan få till Sverige.. Finns i England och USA förstås men då får man ta en resa eller be någon frakta åt en.

    • Robin Karlsson skriver:

     Jag mindes nu att jag en gång beställde burkar från glasoflaskor.se, och jag är rätt säker på att dom hade ett bra urval av småflaskor!

 2. August s skriver:

  Små snaps glasflaskor är dem bästa tycker jag

 3. Urban skriver:

  Hej tack för recept.
  Tar du bort de vita kärnorna i chilifrukterna innan du kokar, eller går de med?

  • Robin Karlsson skriver:

   Jag brukar inte ta bort kärnorna, men det är helt upp till dig! Det blir mindre hett om man tar bort kärnorna och särskilt det vita som kärnorna sitter i, men bryr man sig inte om det går det jättebra att låta allt vara kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.