Kebabgryta

Kebabgryta

Foto: Robin Karlsson

Kebabgryta! En klassiker från skolmatsalen i högstadiet för mig, men här i betydligt smakligare variant.

En väldigt lättlagad och snabblagad rätt där det är helt ok att fuska lite och använda färdiglagad köpt kebab. Vill man vara lite grundligare kan man istället använda hemgjord kebab.

Det här är en mild version av kebabgryta, men vill man tillsätta lite chilipulver eller hot sauce är det bara att köra.


Kebabgryta

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • Cirka 330 g färdig kebab (t.ex. världens bästa hemgjorda kebab)
  • 3 rejäla skedar ajvar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10–20 feferoni
  • Salt och peppar
  • 1 tsk soja
  • Olivolja att steka i

Vitlökssås, 4 pers:

  • 1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1–1,5 dl naturell yoghurt (gärna grekisk)
  • 1 msk hackad dill (fryst går bra)
  • 1 nypa salt
  • Färskmald svartpeppar
  1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till vitlökssåsen och ställ den i kylen till servering.
  2. Häll tomaterna i blender eller staxmixerbägare och mixa slätt. Hacka upp kebaben i munsbit-stora bitar. Grovhacka löken, finriv eller pressa vitlöken, och grovstrimla feferonin.
  3. Stek kebaben i en gryta i lite olivolja på medelhög värme tills brynt lite här och var. Tillsätt löken och stek vidare under omrörning i ett par minuter tills löken mjuknat något men inte tagit färg. Tillsätt vitlöken och stek i 30 sekunder innan du tillsätter tomater, ajvar, soja, och salt och peppar efter smak.
  4. Rör runt och låt koka upp och sänk sedan värmen till låg och låt det hela småputtra i cirka 10 minuter. Rör ner feferonin och låt den bli genomvarm och smaka sedan av och justera eventuellt med salt, peppar eller mer ajvar.
  5. Servera med vitlökssås och ris.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.