Sallad med varmrökt lax och ugnsrostad färskpotatis med senapsdressing

Sallad med varmrökt lax och ugnsrostad färskpotatis med senapsdressing

Foto: Robin Karlsson

Sallad med varmrökt lax är en riktigt sommarklassiker, och en som går att variera i det oändliga.

Här är en fantastiskt god variant som görs lite extra matig av ugnsrostad färskpotatis, och som får ett härligt men mjukt sting av senapsdressing.


Sallad med varmrökt lax och ugnsrostad färskpotatis med senapsdressing

4 personer
Cirka 40 minuter

Ingredienser:

  • 550 g färskpotatis
  • Lite matolja
  • En nypa salt
  • 1 huvud romansallat
  • 1 huvud rosésallat
  • Cirka 400 g körsbärstomater
  • Cirka 500 g varmrökt lax

Dressing:

  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk skånsk senap
  • 2 tsk ättika
  • Cirka 2 msk vatten
  • 1,2 dl matolja
  • Salt efter smak
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen ren från smuts och lösa skalbitar, torka dem torra i en kökshandduk, och lägg sedan på aluminiumfolieklädd ugnsplåt. Häll någon matsked matolja och en nypa salt över potatisen och rulla runt dem lite så alla potatisar är täckta av salt och olja. Ställ in i ugnen och låt stå tills de är väl brynta runt om och genomstekta, cirka 20 minuter beroende på storlek (rulla runt potatisarna en eller ett par gånger under tiden så de steks jämnt). Ta ut och låt svalna några minuter. Skär sedan upp dem i halvor eller kvartar och lägg i en stor salladsskål.
  2. Under tiden: Grovhacka eller riv romansallat i lagom stora bitar och finstrimla rosésallaten. Halvera eller kvarta tomaterna. Plocka laxen från skinnet och dela med händerna till lagom stora munsbitar.
  3. Blanda ingredienserna till dressingen i en liten glasburk och skaka kraftigt tills helt homogen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer senap, salt eller ättika.
  4. Blanda alla ingredienser i salladsskålen med salladsbestick eller händerna och ringla över dressingen precis innan servering.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.