Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis

Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis

Foto: Robin Karlsson

Köttfärsbiffar med löksky är ju uppenbarligen jättegott, men det är definitivt tillbehöret – smörrostad potatis – som är stjärnan i den här rätten.

Brynt och krispig på ytan, smältande mjuk i mitten, och med fantastisk smak från smör, inkokt kycklingbuljong, salt och peppar. Smörrostad potatis är min nya favorit, helt tveklöst, och jag skulle inte skämmas över att äta en hel skål som huvudrätt.


Köttfärsbiffar med löksky och smörrostad potatis

4 personer
1 timme

Ingredienser:

Potatis:

  • 800–900 g mjölig potatis
  • 60 g smör
  • 1 rejäl nypa salt och lite svartpeppar
  • 2,5 dl kycklingbuljong

Biffar:

  • 500 g nötfärs
  • 0,8 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • Rejält med färskmald svartpeppar

Sås:

  • 4 gula lökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl kalvbuljong
  • 1 msk worchestershiressås
  • 1 msk torr sherry
  • 1 tsk soja
  • Salt och peppar efter smak

Övrigt:

  • 150 g frysta ärtor
  • Eventuellt lite färska örter till garnering
  1. Sätt ugnen på 250 grader (det behövs för att få den härliga ytan). Skala potatisen och skär i väldigt tjocka skivor, cirka 2,5 cm tjocka (har du lite mindre potatisar kan de bli att du bara halverar dem på längden). Smält smöret i en kopp i mikron och häll över potatisen tillsammans med en nypa salt och peppar och blanda runt allt ordentligt. Placera potatisskivorna i en ugnsfast form i metall och ställ in i ugnen (när den är varm) tills väl brynta på ovansidan, cirka 15 minuter. Vänd potatisskivorna och stek vidare tills även andra sidan är brynt, cirka 15 minuter till. Tillsätt kycklingbuljongen till potatisen och låt stå i ugnen tills det nästan helt kokat in, cirka 15 minuter till. Vänd eventuellt någon gång under tiden. För sedan över till uppvärmt serveringsfat och ringla vätskan från formen över potatisen.
  2. Medan potatisen blir klar: Rör ihop en färssmet av nötfärs, ströbröd, ägg, lökpulver, vitlökspulver, salt och svartpeppar och forma 4–8 färsbiffar (jag äter hellre 2 mindre än 1 stor, men det är väl en smaksak). Stek biffarna i lite matolja på medelhög värme tills väl brynta på båda sidor, cirka 10 minuter totalt. För över till fat.
  3. Skala, halvera och strimla löken. Stek i samma panna som köttet tills brynt, cirka 7 minuter. Rör ner vetemjölet och vispa in kalvbuljongen tills en slät sås bildats runt löken. Rör ner worcestershiresås, sherry, soja och en nypa salt och lite färskmald svartpeppar. Låt puttra i 5 minuter, sänk värmen till lägsta och för över biffarna till såsen och låt småputtra i 15 minuter.
  4. Placera ärtorna i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt stå 5 minuter och häll av.
  5. Servera biffarna med potatisen och ärtorna och lökskyn. Garnera eventuellt med lite färska örter.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.