Thaikycklingspett med mangoslaw
Thaikycklingspett är en barnlek att bereda tack vare en riktigt bra burkprodukt: thaicurrypasta.
Vissa saker är verkligen värda att göra själv istället för att köpa färdiga på burk – t.ex. hummus, pesto och coleslaw – men i vissa fall är de färdiga produkterna så pass bra att det sällan känns motiverat att göra från grunden, och currypasta är ett sådant fall. Det krävs en salig massa ingredienser, tid och svett för att göra en bra currypasta, och det är inte ens säkert att den blir lika bra som den man köper i butik. Kort sagt är det extremt sällan jag gör egen currypasta.
Thaicurrypasta är bra till mycket annat än en klassisk thaicurry, och i det här fallet använder vi den som en marinad till våra kycklingspett. Det tar cirka 7 sekunder att göra, och blir rysligt bra. Då kan vi lägga lite tid på att göra en otroligt god mangodressing till vår coleslaw istället! Där kan man också ta en genväg och använda färdig fryst, tärnad mango istället för färsk om man vill, och det blir jättebra i vilket fall (strö ut mangon på en tallrik och låt tina några minuter i rumstemperatur innan du mixar den).
Receptet är anpassat för både grill och ugn, men har du möjlighet rekommenderar jag grillen. Det är ändå ganska svårslaget men den där härliga grillsmaken som man bara får om man lagar mat över riktiga, glödande kol.
Thaikycklingspett med mangoslaw
4 personer
1 timme och en kvart
Ingredienser:
- 500 g kycklinglårfilé
- 1 msk röd currypasta
- 2 msk matolja
- 1 tsk salt
- Cirka 250 g salladskål
- 2 salladslökar
- Jasminris för fyra personer
- 1 lime i klyftor
Dressing (ger cirka 1,5 dl):
- 2 dl tärnad mango (fryst går bra)
- 2 msk pressad lime
- 1 röd chili, urkärnad och hackad (kan uteslutas)
- 2 tsk riven ingefära
- 1 riven vitlöksklyfta
- Några skvättar asiatisk fisksås
- 1 tsk ljus soja
- Koriander efter smak
- Dela kycklinglåren i cirka tre ungefär lika stora remsor, ungefär dubbelt så långa som breda. Blanda sedan currypasta, salt och olja i en liten skål eller kopp och häll det över kycklingbitarna i en stor skål och blanda runt ordentligt så marinaden täcker i ett jämnt lager. Låt stå i minst 40 minuter eller upp till ett dygn i övertäckt i kylen.
- Blanda ingredienserna till dressingen i en matberedare eller stavmixerbägare och mixa tills en fin dressing bildats. Skiva kålen och salladslöken tunt och placera i en serveringsskål, men vänta med att slå över dressingen tills precis innan servering.
- När kycklingen har legat i marinaden i minst 40 minuter trär du kycklingbitarna på spett genom att vika varje kycklingbit dubbelt så den blir ungefär kvadratisk och sedan trä igenom spettet genom hela den vikta kycklingbiten. Packa bitarna ganska hårt på spetten.
- Grilla över hög värme tills kycklingen är lite svedd i kanterna och helt genomstekt, cirka 12 minuter totalt (vänd så ofta du vill). Alternativt, förvärm ugnen till högsta värmen och placera spetten över en ugnsfast form (så spettens ändar vilar på formens sidor men själva kycklingen hänger fritt över formens botten) och stek i ugnen tills lite svedda och helt genomstekta, cirka 15–20 minuter (vänd minst 1 gång under tiden).
- Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen och häll dressingen över salladen.
- Servera kycklingspetten med mangoslawen, ris, och en limeklyfta.