Thaikycklingbullar i röd curry

Thaikycklingbullar i röd curry

Foto: Robin Karlsson

Kycklingfärs är verkligen en underutnyttjad råvara, och min förhoppning är att dessa thaikycklingbullar ska få er att inse det!

Kycklingfärs är jättelätt att jobba med – precis som annan köttfärs – och är perfekt för just köttbullar för den får en väldigt härlig konsistens som gör sig utmärkt i små munsbitar. Dessutom tar den till sig smaker väldigt bra, kanske speciellt asiatiska smaker. De liksom lirar bättre med kycklingfärs än med annan köttfärs, om man frågar mig.

Thaicurrypasta är för övrigt rent generellt ett väldigt bra halvfabrikat, och dessutom så håller det ganska bra i kylen, så det och en burk kokosmjölk är något jag alltid försöker ha hemma för har man det är man aldrig många minuter ifrån en smarrig thaicurry. Hur mycket currypasta man ska ha i är svårt att specificera, för de kan vara ganska olika starka, så det bästa är att börja med lite grann och sedan tillsätta mer vid behov, särskilt om du är orolig för att det ska bli för starkt.

Vilka grönsaker man har i är ju helt och hållet en personlig fråga, men för mig är gröna bönor och blomkål helt självklart. Övrigt som svamp, paprika, broccoli, bambuskott, vattenkastanjer och bok choi är också alltid ett välkommet inslag.

Gillar man inte thaibasilika kan man så klart skippa det, men egentligen tror jag att alla som inte gillar thaibasilika bara har missförstått denna underbara kryddväxt, för ärligt talat – det är ju så himla gott.


Thaikycklingbullar i röd curry

4 personer
1 timme

Ingredienser:

Kycklingbullar:

  • 500 g kycklingfärs
  • 1/2 vårlök (den gröna delen), finhackad
  • 1-2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 msk pressad lime
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk

Curry:

  • 1 paket gröna bönor (cirka 130 g), ändarna trimmade
  • 1 1/2 vårlök, strimlad på snedden
  • 1 litet huvud blomkål, delat i buketter
  • 10 champinjoner, kvartade
  • 1 stor röd paprika, strimlad
  • Cirka 2 msk röd currypasta
  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk
  • 700 ml kycklingbuljong
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 näve thaibasilika, grovhackad

Övrigt:

  • 4 portioner ris eller risnudlar
  1. Blanda alla ingredienser till färsen noggrant och rör smeten någon minut tills den blir lite klibbig, rulla sedan köttbullar av dem och stek på medelhög värme i lite matolja tills väl brynta runt om. För över till skål.
  2. Höj värmen till hög och låt pannan förvärma en stund. När det precis börjar ryka lite från pannan tillsätter du gröna bönor, vårlök, blomkålsbuketter, svamp och paprika. Stek ett par minuter tills allt fått bra med färg, tillsätt sedan currypastan och stek under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt sedan kokosmjölk, kycklingbuljong, soja, fisksås och de stekta kycklingbullarna.
  3. Låt koka ihop ett par minuter tills blomkålen är genomkokt. Tillsätt thaibasilika, smaka av och tillsätt eventuellt mer currypasta eller soja.
  4. Servera med ris eller risnudlar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.