Räkor i röd curry med risnudlar

Räkor i röd curry med risnudlar

Foto: Robin Karlsson

Ingen av ingredienserna i den rätten tar lång tid alls att tillreda, så det är verkligen en perfekt rätt för en vanlig vardag när man ändå vill ha något vällagat och riktigt smaskigt.

Tack vare att vi använder färdig röd currypasta (men för all del, gör den från grunden om du vill) och kokosmjölk på burk så är grundstenarna i rätten liksom redan klara innan vi ens börjar laga den. Sen behöver man bara hacka några få grönsaker (väldigt öppet för improvisation här!), fräsa dem lite snabbt och vips så sitter man där med magen full med heta, värmande currynudlar.

Använd för all del grön eller gul currypasta om du föredrar det (eller råkar ha det hemma), det är hundraprocent en smaksak, men själv älskar jag röd curry.

Du kan också använda vilka slags räkor du vill, allt från frysta skalade till råa scampi med skal, och tillagningsprocessen blir i princip densamma i vilket fall. Det går med andra ord jättebra att tillsätta frysta räkor direkt utan att tina dem först.

Vill du göra rätten veganskt är det bara att utesluta räkor och fisksås (och ta en extra titt på currypastans ingredienslista, man vet aldrig med sånt).

Smaklig spis!


Räkor i röd curry med risnudlar

3–4 portioner
25 minuter

Ingredienser:

  • 250 g risnudlar
  • 200 g räkor
  • 1 röd paprika
  • 4–6 vårlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cirka 4 cm stor bit ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • Cirka 1 msk röd currypasta
  • Cirka 1 näve frysta ärtor
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • Salt
  • En skvätt pressad lime
  1. Lägg nudlarna i en värmetålig skål eller kastrull, tillsätt en rejäl nypa salt och häll över kokande vatten så det täcker. Låt stå 2–3 minuter tills de är mer eller mindre klara (smaka på en för att avgöra hur klara de är), häll av och skölj med kallt vatten för att avstanna tillagningen. Ställ åt sidan tills vidare.
  2. Om du har frysta räkor med skal, tina dem och skala dem.
  3. Strimla paprikan och dela sedan både paprika och vårlök i cirka 5 cm långa bitar (skär vårlökarna på snedden om de är tjocka). Finriv eller pressa vitlöksklyftorna och riv ingefäran.
  4. Sätt en wok eller stekpanna med höga kanter på högsta värme och tillsätt en skvätt matolja, och öppna burken med kokosmjölk. När oljan precis börjar ryka tillsätter du paprika och vårlök och låter dem får rejält med färg (de ska nästan bli lite svarta i kanterna). Sänk värmen till låg, ta pannan från värmen och tillsätt vitlök, ingefära och currypasta och låt steka i cirka 30 sekunder, tillsätt sedan kokosmjölken.
  5. Ställ tillbaka pannan på plattan och låt det hela koka ihop lite, cirka 2 minuter. Tillsätt räkor och ärtor och rör om och låt sjuda tills allt är genomvarmt, cirka 2 minuter.
  6. Ta pannan från plattan igenom och rör ner nudlarna i såsen, tillsätt fisksåsen, en nypa salt och pressad lime och smaka av. Tillsätt mer fisksås, salt eller lime om det behövs.
  7. Servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.