Julkakor fyllda med glöggsylt

Julkakor fyllda med glöggsylt

Foto: Robin Karlsson

Det här receptet är baserat på den svenska klassikern hallongrottor, men här kryddas kakdegen så den smakar pepparkaka och kakorna fylls med hemgjord glöggsylt. Glögg och pepparkakor i en liten munsbit med andra ord!

Syltreceptet ger mer sylt än vad som krävs till kakorna, så om du vill kan du halvera receptet (och även då blir det en del över), men ärligt talat – kan man verkligen ha för mycket sylt hemma? Dessutom blir sylten en jättebra gå bort-present!

Obs: Kryddorna i sylten kan ersättas med ett paket färdiga glöggkryddor, och kryddorna i kakdegen kan ersättas med ett paket finmalda pepparkakskryddor.


Julkakor fyllda med glöggsylt

Cirka 3 timmar
20 kakor + extra sylt

Ingredienser:

Sylt:

  • 500 g syrliga äpplen
  • 500 g plommon
  • 500 ml rött vin
  • 1 tsk kryddnejlika
  • En liten bit ingefära
  • 2 kanelstänger
  • Ett par bitar citrusskal (t.ex. apelsin, citron, pomerans)
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 750 g strösocker (cirka 7,5 dl)
  • Cirka 300 g russin

Kakor:

  • 125 g rumstempererat smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 100 g vetemjöl (cirka 2 dl)
  • 40 g potatismjöl (cirka 3 msk)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk finmalen torkad kanel
  • 1 tsk finmalen torkad nejlika
  • 1 tsk finmalen torkad ingefära
  • 1 tsk finmalen torkad kardemumma
  • 1 msk vatten

Övrigt:

  • Små bakformar i papper
  • Russin och mandelspån att garnera med
  • Köksvåg (inte nödvändigt men rekommenderas)

Sylten

  1. Grovhacka äpplen och plommon och blanda tillsammans med vin, kryddor samt 1 msk russin i en stor kastrull och koka upp. Låt koka under omrörning (akta så det inte fastnar i botten) tills frukten är helt sönderkokt, cirka 40 minuter totalt. Passera sedan genom finmaskig sil ner i en annan stor kastrull eller skål genom att pressa igenom sylten med baksidan på en slev.
  2. Tillsätt sockret och koka upp igen och låt koka utan lock cirka 15 minuter (det ska reducera ner till cirka 2 liter).
  3. Placera under tiden en assiett i frysen. När 15 minuter har gått, ta ut assietten och lägg en liten klick sylt på den. Låt stå någon minut och testa sedan att vinkla assietten. Om sylten knappt rör sig är den klar, men om den fortfarande är rinnig får du låta den koka en stund till och upprepa testet.
  4. Ta ett par slevar sylt åt sidan till kakbaket, tillsätt sedan resterande russin till grytan och låt koka det hela någon minut och häll sedan sylten på väl rengjorda glasburkar, skruva på locken och vänd burkarna upp och ned för att sterilisera locken. Låt stå upp och ned tills de svalnat.
  5. Om du har varit noga med rengöringen så bör sylten klara sig i rumstemperatur i upp till ett år, men förvara öppnade burkar i kylen.

Kakorna

  1. Vispa smör och socker tills fluffigt och poröst i en stor skål. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och kryddor i en separat skål och sikta sedan ner i smörblandningen. Tillsätt vattnet och forma till en deg så raskt som möjligt utan att knåda degen mer än absolut nödvändigt. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 20 minuter.
  2. Rulla ut degen till en lång rulle och skär i 20 lika stora bitar. Forma bitarna till bollar och gör en ganska djup grop i dem med fingret och lägg dem sedan i små bakformar på en plåt.
  3. Klicka lite sylt i varje grop och grädda sedan i cirka 10 minuter på 200 grader. Garnera med russin och mandelspån när de är klara och låt dem sedan svalna på ett galler.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.