Drinktipset: ?

Namnlös drink

Foto: Robin Karlsson

Som frågetecknet ovan antyder har den här drinken inget namn ännu. Det är alltså en av mina egna skapelser, och man skulle kunna kalla den en slags kusin till Old Fashioned.

Mer specifikt liknar den ögonblicket du då tar en klunk av din Old Fashioned och samtidigt biter i cocktailbäret som drinken ibland garneras med. Den stora skillnaden är nämligen att denna drink innehåller mandellikör istället för socker och cocktailbär, och mandel och körsbär (särskilt inlagda körsbär) delar ett smakämne som är väldigt framträdande i både mandellikör och inlagda körsbär.

Harold McGee skriver i matlagningsbibeln ”On Food and Cooking” att detta är ett ämne som heter bensaldehyd, vilket förekommer både i bittermandel och i de flesta stenfrukters kärnor (bittermandel tillhör också släktet prunus, liksom alla stenfrukter så som körsbär).

Sen blir det ju också väldigt tydligt rent empiriskt när man tänker ”mandelmassa” samtidigt som man dricker Cherry Coke, och inser att det är exakt det som Cherry Coke smakar!

Gillar du Old Fashioned, eller bourbon över huvud taget, så tror jag att du gillar den här drinken –  som också är otroligt enkel att tillreda.


Namnlös drink

1 servering
1 minut

Ingredienser:

  • 6 cl bourbon
  • 1 cl mandellikör
  • Några stänk bitter
  • En näve iskuber

Blanda allt i ett whiskyglas fyllt med is, rör runt ett par gånger, servera.

Nu när du har drinken i din hand kanske du kan hjälpa mig döpa den? Förslag mottages tacksamt i kommentarsfältet nedan, på Facebook eller Instagram!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.